Policija upozorava građane

Sve veći broj prijevara putem interneta u BiH

Građani su sve češće žrtva internetskih prijevara.
Sci-Tech / Internet | 10. 09. 2021. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava policije upozorava građane da su sve češće internet napadi korištenjem tehnika poznatih kao BEC prevare (Business e-mail compromise) i internet napadi korištenjem "ransomware".

Naime, u konkretnom primjeru napadači, koristeći sigurnosne propuste u informacionom sustavu žrtve, vrše neovlašten pristup e-mail serveru i manipulaciju njegovim postavkama u dijelu e-mail forwardinga, a potom nakon pribavljenih saznanja o dogovoru o kupovini robe i usluga i njihovog plaćanja, vrše blokadu komunikacije legalnog dobavljača, nakon čega se predstavljaju kao legalni dobavljač.

To rade pod izgovorima, npr. Covid pandemia problemi i dr., i obično navodeći hitnosti u postupanju, vrše izmjenu bankovnih računa za plaćanje, odnosno umetanje ličnih računa koji svojim nazivom imaju sličnosti sa stvarnim, npr. dodavanjem naziva Ltd i sl., a potom nakon uvjeravanja žrtve u legalnost komunikacije i zaprimanja novčanih sredstava pristupaju uklanjanju tragova izvršenja navedenog kaznenog djela.

U dijelu napada korištenjem "ransomware", napadači upotrebom malicioznih programa vrše "kriptovanje" (zaključavanje) datoteka žrtve, prethodno iskorištavajući nedovoljnu informacijsku sigurnosnu svijest korisnika i nedovoljnu zaštićenost informacijskih sustava od ovog tipa napada, nakon čega od žrtve zahtijevaju uplatu novčanih sredstava za dekripciju podataka.

Federalna uprava policije ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u BiH i podizanja svijesti o trenutačnim trendovima u oblasti kompjuterskog kriminala, u konkretnim primjerima privrednih subjekata koji posluju s inozemstvom te obavezno vršenje duple autentifikacije i autorizacije primatelja novčanih sredstava u inozemstvu, odnosno sugovornika u internet komunikaciji, te u primjerima napada korištenjem "ransomware", kreiranje odgovarajućih kopija informacijskih sustava i pohrana istih u skladu s politikom informacijske sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close