EU

Sve lakše do tužbi protiv Facebooka

To znači da bilo koji organ nadležan za zaštitu podataka u zemljama EU može pokrenuti postupak protiv Facebooka ili bilo koje druge kompanije zbog nepoštovanja Općeg zakona.
Sci-Tech / Internet | 13. 01. 2021. u 14:55 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležni za zaštitu podataka u svim zemljama Europske unije mogu pokrenuti postupke zbog kršenja pravila o privatnim podacima protiv Facebooka, iako je riječ o kompaniji sa sjedištem u Irskoj, ocijenio je danas glavni pravobranitelj Suda pravde Europske unije Michal Bobek.

U slučaju Facebooka, nadležno tijelo za zaštitu podataka u Irskoj je na prvom mjestu odgovorno za provođenje procedura zbog kršenja zakona EU o zaštiti podataka, navedeno je u Bobekovom mišljenju.

Međutim, pravni nalazi su pokazali i da "vodeće tijelo za zaštitu podataka ne može biti smatrano kao jedini izvršitelj Općeg zakona o zaštiti podataka u prekograničnim situacijama, te da mora blisko surađivati sa svim ostalim organima za zaštitu podataka kojih se to tiče".

To znači da bilo koji organ nadležan za zaštitu podataka u zemljama EU može pokrenuti postupak protiv Facebooka ili bilo koje druge kompanije zbog nepoštovanja Općeg zakona.

Belgija je 2015. godine pokrenula postupak protiv Facebooka zbog primjene "autoriziranih kolačića" na profilima belgijskih korisnika.

Obzirom da je sjedište te kompanije u Irskoj, Facebook je objavio da je to jedini nadležan organ koji može komentirati takvu žalbu. Glavni pravobranitelj odbio je takvo mišljenje.

Njegovi savjeti nisu pravno-obavezujući za Sud Europske unije, ali se oni usvajaju u velikoj većini slučajeva.

Ukoliko budu usvojeni, nadležni mogu pokrenuti postupke protiv platformi društvenih mreža širom EU.

 

Kopirati
Drag cursor here to close