Apple

Sve je više virusa na Mac računalima

Malwarebytes je objavio rezultate analize koja je pokazala kako su Appleova računala, odnosno njegov operacijski sustav postali vrlo zanimljivi „proizvođačima“ malvera.
Sci-Tech / Internet | 14. 02. 2020. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mac računala, što stolna, a što prijenosna dugo su vremena slovili za računala bez virusa i malvera. To je bilo nešto što pogađa samo računala sa nesigurnim i šupljim Windowsima.

Kako već zasigurno znate taj mit je davno srušen i Mac OS X, a potom i njegov nasljednik macOS postali su gotovo redovni domaćini virusima i svakojakim zloćudnim aplikacijama. Još uvijek ih ima manje nego za Windowse, ali ih ima.

Malwarebytes je to zorno prikazao u svojom najnovijjem izvještaju, gdje su Mac računala znatno ispred računala s Windowsima po broju napada od strane malvera. U priloženom grafikonu se jasno vidi kasko su Windows računala u 2019. godini napadana malverima u prosjeku 5,8 puta, a Mac računala 11 puta, piše Bug.hr.

Znatan je raskorak između Windows i Mac računala, a još više između samih Mac računala. Naime, prema istom izvoru tijekom 2018. godine Mac računala su bila u prosjeku napadana 4,8 puta da bi se godinu dana kasnije broj napada povećao na već spomenutih 11 puta. To bi značilo kako su „proizvođačima“ malvera sada Mac računala zanimljivija od onih s Windowsima te kako su se napadi na Mac računala tijekom 2019. godine povećali za 400% u odnosu na godinu ranije.

To ne bi trebalo nikoga čuditi, Appleova računala sve su popularnija, veća im je zastupljenost, a samim time su i postala zanimljivija hakerima, i ostalim mutnim tipovima. Apple će zbog svega navedenog morati dodatno poraditi na zaštiti svog operacijskog sustava, a krajnji korisnici početi više pažnje pridavati zaštiti svojih računala, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close