Microsoft

Sprema se veliki redizajn Office programa

Prošloga tjedna najavljena je velika promjena koja će s vremenom stići u sve dijelove Officea, no u Microsoftu su odlučili uvesti je polako i oprezno.
Sci-Tech / Internet | 20. 06. 2018. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je prije nekoliko dana najavio kako će polako krenuti u redizajn svojeg uredskog paketa programa, Officea.

Bit će ovo, kako se čini po najavama, najveća promjena korisničkog sučelja od vremena kada je uvedena ''vrpca'' s naredbama (ribbon) umjesto klasičnog padajućeg izbornika. Bilo je to s dolaskom Officea 2007., kada je nagla promjena uzrokovala nezadovoljstvo korisnika i nesnalaženje u novom rasporedu naredbi.

I sada, više od desetljeća kasnije, kada smo se svi već navikli na "ribbone" u Office aplikacijama, Microsoft ih je odlučio – sasvim promijeniti. Novi izgled uredskih aplikacija koji sada testiraju trebao bi imati "pojednostavljenu vrpcu" u vrhu zaslona, koja će biti optimizirana prema korisničkim potrebama, piše Bug.hr.

Funkcionalni dio "ribbona" bit će značajno manji od dosadašnjeg i sastojat će se od tek jednog retka tipki, koje će pozivati najčešće korištene funkcije.

U Microsoftu kažu kako su surađivali s korisnicima kako bi tamo smjestili samo najpotrebnije naredbe i pozicionirali ih na prava mjesta – a sve u svrhu što lakšeg korištenja i bržeg navikavanja na novi dizajn. No, svjesni su uda bi nagli prelazak na novi izgled sučelja izazvao šok među milijunima , pa su odlučili ovu promjenu uvesti postupno kroz narednih nekoliko mjeseci.

Prvi koji će imati mogućnost raditi na novom, "jednostavnom ribbonu" su korisnici Office 365 online paketa i to samo u Wordu. Nakon toga će, tijekom srpnja, promjena stići "insiderima" na desktop inačici Officea za Windowse, a zahvatit će samo Outlook.

Word, Excel i PowerPoint, kao najkorištenije aplikacije na Windowsima koje koristi preko milijarda ljudi u svijetu, posljednje će dobiti ovu nadogradnju, kada ona kroz dugačku testnu fazu bude sasvim "izbrušena".

Kopirati
Drag cursor here to close