Je li kasno?

Snowden upozorava na najveću kontrolu društvenih medija u povijesti

Korištenjem socijalnih platformi i algoritama koji su izgrađeni na i oko tih mogućnosti, može se promijeniti ponašanje ljudi.
Sci-Tech / Internet | 02. 06. 2019. u 11:17 Bljesak.info
Edward Snowden, Live from Russia | Dalhousie University
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Američka vlada ima tendenciju otimati i naoružati revolucionarne inovacije'', rekao je Edward Snowden, ističući kako se prirodna ljudska želja za komunikacijom s drugima sada eksploatira na neviđenom mjerilu.

"Naša utopijska vizija za budućnost nikada nije zajamčena da se ostvari", rekao je Snowden publici na Sveučilištu Dalhousie u Halifaxu, Kanada, preko live streama iz Moskve, naglašavajući kako je američka vlada "korumpirala naše znanje ... u vojnu svrhu''.

''Uzeli su našu nuklearnu sposobnost i pretvorili je u najstrašnije oružje koje je svijet ikada vidio. I vidimo atomski trenutak računalne znanosti ... Njegov doseg je neograničen ... ali njegove zaštite nisu'', rekao je Snowden.

Zviždač, koji je 2013. godine odao niz visoko povjerljivih informacija o globalnim špijunskim operacijama američke Agencije za nacionalnu sigurnost i nakon toga prebjegao u Rusiju, tvrdi kako su, naoružane modernom tehnologijom i uz pomoć društvenih medija i tehnoloških divova, vlade postale "svemoćne" u njihovoj sposobnost praćenja, analize i utjecaja na ponašanje.

''Istina je da, korištenjem novih platformi i algoritama koji su izgrađeni na i oko tih mogućnosti, mogu promijeniti naše ponašanje. U nekim slučajevima, oni su u stanju predvidjeti naše odluke i potaknuti ih na različite ishode'', kaže Snowden.

Prirodna ljudska potreba za ''pripadanjem'' se iskorištava i korisnici dobrovoljno pristaju na odavanje gotovo svih svojih podataka potpisivanjem pažljivo sastavljenih korisničkih sporazuma koje nitko ne želi čitati.

"Sve ima stotine i stotine stranica pravnog žargona koje nismo kvalificirani za čitanje i procjenu, a ipak se smatraju obvezujućim za nas. A sada su te institucije, koje su i komercijalne i vladine ... strukturalizirale i ukorijenile ga tamo gdje su postale najučinkovitije sredstvo društvene kontrole u povijesti naše vrste", rekao je Snowden.

Kopirati
Drag cursor here to close