Roditelji, oprez!

Savjeti mostarskih stručnjakinja: Evo kako sačuvati dijete na Internetu

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni kako im je dijete zlostavljano, a dijete postaje sve tajnovitije i nesigurnije.
Sci-Tech / Internet | 23. 03. 2021. u 12:27 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvene mreže u odgoj djece donijele su potpuno novi svijet, pa tako djeca odrastaju uz Internet koji je većini roditelja potpuna nepoznanica. 

Samo jedan od mnoštva problema s kojim se djeca susreću na Internetu je vršnjačko nasilje ili Cyberbullying.

Naime, nasilje se preselilo sa školskih hodnika, igrališta i razreda na društvene mreže, blogove i sobe za razgovore.

Roditelji u većini slučajeva nisu ni svjesni kako im je dijete zlostavljano, a dijete postaje sve tajnovitije i nesigurnije.

"Nasilnici na Internetu imaju veći osjećaj anonimnosti, a kako zlostavljač ne može vidjeti reakcije svoje žrtve, zlostavljačko ponašanje može postati još agresivnije, a samim tim i štetnije po žrtvu. Kod djece koja su izložena takvom vršnjačkom nasilju moguće je prepoznati neke obrasce ponašanja zahvaljujući kojima se može ustanoviti da je dijete suočeno s takvim problemom", kazala je za bljesak.info profesorica pedagogije Aida Kajan.

Foto: Unsplash / Djeca na Internetu

Upravo iz tog razloga, potražili smo načine zaštite djeteta na Internetu, ali i stručno mišljenje u mostarskom Udruženju za edukaciju i razvoj "Dignitet".

Ovo su neki od savjeta stručnjakinja Udruženja koje svaki roditelj mora pročitati:

1. Računala koja djeca koriste moraju biti u zajedničkim prostorijama (npr. dnevnoj sobi) tako da, dok dijete koristi računalo i internetske usluge, roditelj može pratiti ono što se odvija na zaslonu.

Počne li se na takav način dijete usmjeravati na korištenje Interneta od školske dobi, dijete starije školske dobi i tinejdžeri već bi trebali biti dovoljno educirani da i sami znaju kako bi se trebali ponašati na Internetu.

2. Poželjno je  provoditi vrijeme na Internetu s djecom, zajedno s njima gledati sadržaje koji ih zanimaju, usmjeravati ih na edukativne i druge korisne sadržaje no jednako tako odvojiti dovoljno vremena za igru.

Ne treba braniti da djeca igraju računalne igre, nego ih treba igrati s njima te odrediti je li neka igra primjerena dobi djetetu.

3. Treba ograničiti koliko dijete smije koristiti mobilne uređaje i računala. Pravilo je da djeca mlađa od dvije godine ne bi uopće trebala koristiti mobilne telefone niti računala. Djeci predškolske dobi no starije od dvije godine može se dopustiti korištenje različitih zaslona najviše sat vremena dnevno.

Školskoj djeci u dobi do 12 godina ograničenje bi trebalo postaviti na sat do sat i pol dnevno, s mogućnošću povećanja do maksimalno dva sata tijekom vikenda.

Tinejdžerima bi se također trebalo ograničiti korištenje različitih zaslona na do dva ili tri sata dnevno s time da im se može dopustiti, pogotovo starijim tinejdžerima, da samostalno upravljaju vremenom kada će koristiti razne uređaje uz podučavanje posljedica kada ga koriste previše.

4. Važno je upamtiti i da djeca uče od roditelja pa i samima sebi, ako je to moguće, valja ograničiti upotrebu raznih uređaja. Pogotovo kod kuće i toga se valja pridržavati.

5. Djecu je poželjno poticati da koriste računala i pametne uređaje za edukaciju i traženje korisnih informacija, a ne samo za zabavu i komunikaciju s vršnjacima. Treba im pomoći pri pronalasku takvoga sadržaja te pokazati zajednički interes.

6. Poželjno je uspostaviti jasna pravila za ponašanje na Internetu. Pravila je potrebno zapisati  i napraviti dogovor s djetetom, a  zatim provjeravati drže li se tog dogovora.

Kao dio tih pravila svakako je važno  postaviti pravilo da se dijete nikada i nipošto ne sastaje s osobama koje upozna putem Interneta, osim u vašoj pratnji.

Foto: Unsplash / Djeca na Internetu

Nadalje, među tim pravilima svakako treba biti i pravilo da dijete nikada ne bi smjelo objavljivati osobne informacije poput adrese ili broja telefona, osim u vašoj pratnji i onda kada je to isključivo potrebno.

Isto vrijedi i za objavljivanje fotografija – za svaku fotografiju koju želi objaviti, dijete bi trebalo tražiti dopuštenje.

7. Roditelji ne bi trebali dopuštati da djeca samostalno otvaraju račune na društvenim mrežama. Potrebno je znati njihove lozinke i uvjerite se da su dovoljno sigurne  te djecu općenito podučiti o računalnoj sigurnosti.

Poželjno je upoznati se  informirati koje sve mreže dijete koristi te koje web stranice posjećuje.

Stručnjakinje iz Udruženja za edukaciju i razvoj "Dignitet" za bljesak.info upozoravaju kako je najbitnije otvoreno razgovarati s djetetom o društvenim mrežama te stvoriti uzajamno povjerenje kako bi se dijete bez straha moglo obratiti roditeljima. 

Kopirati
Drag cursor here to close