Najveći svjetski napad

SAD za kibernetičke napade optužio šest hakera ruske vojne obavještajne službe

Sjedinjene Države su u ponedjeljak podigle optužnicu protiv šestero hakera ruske vojne obavještajne službe zbog nekoliko najvećih svjetskih kibernetičkih napada.
Sci-Tech / Internet | 20. 10. 2020. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest hakera i njihovi pomagači koristili su malware, štetni softver, u kibernetičkim napadima u Francuskoj, Gruziji, Nizozemskoj, Južnoj Koreji, Ukrajini, Britaniji i Sjedinjenim Državama, po dokumentima suda.

Među ciljevima napada bili su ukrajinski elektroenergetski sustav, francuski izbori 2017., Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, parlament Gruzije i bolnice u SAD-u.

Danas je pravosuđe optužilo ruske časnike za vođenje niza krajnje remetilačkih i rušilačkih računalnih napada, najtežih ikada pripisanih jednoj skupini, uključujući i širenje malwarea NotPetya, rekao je u izjavi pomoćnik državnog odvjetnika za nacionalnu sigurnost John Demers, prenosi Zimo.

Svih šest optuženika tereti se za urotu za izvršenje računalne prijevare, urotu za počinjenje prijevare na internetu, oštećivanje zaštićenih računala i tešku krađu i korištenje tuđih osobnih podataka.

Oni su bili dio skupine koju su stručnjaci za kibernetičku sigurnost nazvali "Tim pješčani crv".

Jedan od optuženih, Anatolij Kovalev, ranije je već optužen za uplitanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

Kopirati
Drag cursor here to close