Kina ima alternativu

SAD ublažile zabranu za Huawei

Potaknuti eskalacijom sukoba s SAD-om i ranijom zabranom ZTE-ovih proizvoda u Huaweiju su, navodno, već razvili svoj operativni sustav za mobitele i računala
Sci-Tech / Internet | 21. 05. 2019. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi olakšala američkim tvrtkama da se nose sa zabranom poslovanja s Huaweijem, odnosno kako bi im osigurala neku vrstu prijelaznog razdoblja, Trumpova administracija odlučila je privremeno oslabiti razinu svojih ograničenja, javlja CNN.

Američki ministar trgovine priopćio je u ponedjeljak kako su Sjedinjene Američke Države ublažile neka ograničenja nametnuta u vezi s poslovanjem s Huaweijem.

U.S. eases restrictions on Huawei; founder says U.S. underestimates...

(Reuters) - The U.S. government has temporarily eased trade restrictions imposed last week on China's Huawei, a move aimed at minimizing disruption for its customers but dismissed by its founder who said the tech firm had prepared for U.S. action. The U.S.

Naime, iako Huawei s SAD-om ne posluje u velikom obimu, ta kineska tvrtka je u mnogim ruralnim američkim područjima jedini dobavljač mrežne opreme američkim pružateljima telekomunikacijskih usluga.

Te tvrtke su izrazile zabrinutost te izjavile kako će im trebati vremena, ako će to uopće biti moguće, da promijene svoju opremu i nađu drugog dobavljača.

Stoga je SAD izdao privremenu opću licencu kojom je Huaweiju dozvoljena kupnja američke robe potrebne za održavanje postojećih mreža i nastavak pružanja bežičnih usluga. No kineskoj kompaniji je i dalje zabranjeno kupovati američku opremu potrebnu za izradu novih proizvoda.

Osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei izjavio je u utorak da privremena licenca SAD-a nema "puno smisla" jer se tvrtka već pripremila za slučaj prekida u lancu opskrbe.

"Nećemo sada zadrto prestati koristiti američke čipove, no u slučaju nestašice ponude, pripremili smo svoju rezervu", rekao je Zhengfei.

Privremena licenca stupila je na snagu ovoga ponedjeljka i traje 90 dana, nakon čega se može i produljiti.

Radi se o ublažavanju prošlotjedne odredbe kojom se američkim tvrtkama zabranjuje korištenje telekomunikacijske opreme onih zemalja za koje SAD smatra da mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Donald Trump potpisao je izvršnu odredbu usred eskalirajućeg trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine, prenosi Index.hr.

Sjedinjene Države također su javno zatražile od svojih saveznika da izbjegavaju korištenje Huaweijevih proizvoda zbog bojazni da bi kineska vlada mogla koristiti opremu za dobivanje povjerljivih informacija.

Situacija u kojoj se Huawei našao za vikend – a to je prekid suradnje Googlea i velikih svjetskih proizvođača čipova s njima – nije pretjerano zatekla ovu kinesku kompaniju, barem ako je vjerovati tamošnjim medijima.

Prema pisanju South China Morning Posta, Huawei je anticipirao da bi moglo doći do problema u suradnji s američkim kompanijama, pa tako i Googleom, te je još ranije razvio svoj operativni sustav, kako za mobitele tako i za računala, prenosi Bug.hr.

Ovaj OS, nazvan Hongmeng, bio je u razvoju još od 2012. godine, kada su počeli problemi za kineski ZTE na američkom tržištu. Huaweijev OS trebao je poslužiti "za svaki slučaj", ako bi se dogodila kakva izvanredna situacija u odnosima s SAD-om i Googleom na čiji se Android ova kompanija oslanja. Ta se situacija sada i ostvarila.

"Pripremili smo vlastiti operativni sustav ako se ispostavi da više nećemo moći koristiti Android. Spremni smo i imamo plan B", izjavio je u ožujku šef mobilnog odjela Huaweija Richard Yu Chengdong za SCMP.

Iz kompanije su prošloga tjedna, kada se situacija s SAD-ovom zabranom počela zakuhavati, potvrdili kako imaju pričuvno rješenje. Iako ga ne žele koristiti niti očekuju da će trebati, potpuno su spremni za svaki problem. "Android i Windowsi uvijek će ostati naš prvi izbor", poručeno je preko glasnogovornika, no s obzirom na zadnji razvoj događaja, nije isključeno da će Huawei pribjeći jednom od tri moguća rješenja i zaista aktivirati svoj OS kao alternativu Googleovom i, možda, Microsoftovom.

Kopirati
Drag cursor here to close