Nema dvostrukih aršina

SAD traži da EU ima iste propise za istraživanje i primjenu umjetne inteligencije

Bijela kuća je iznijela niz regulatornih načela s ciljem izbjegavanja prekomjerne regulacije tehnologija umjetne inteligencije u privatnom sektoru.
Sci-Tech / Internet | 08. 01. 2020. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

State Department je pozvala Europsku uniju na izbjegavanje strogih propisa za istraživanje i primjenu tehnologija umjetne inteligencije (artficial intelligence AI).

Poziv je uslijedio uoči planiranog predstavljanja strategije AI od strane Europske komisije, odnosno od predsjednice Komisije Ursule van der Layen, koja bi trebala biti objavljena početkom ove godine.

Bijela kuća je u utorak (7. siječnja) iznijela niz regulatornih načela s ciljem izbjegavanja prekomjerne regulacije tehnologija umjetne inteligencije u privatnom sektoru.

U izjavi Washington naglašava da se zabrane AI ne bi trebao provoditi dok se ne utvrde procjene rizika i analize troškova i koristi, dodajući da se State Department nada da će u EU usvojiti sličan pristup, javlja Bug.

“Europa i naši saveznici trebali bi izbjegavati modele onemogućavanja inovacija i umjesto toga razmotriti regulatorni pristup sličan onom u SAD”, navedeno je u izjavi State Departmenta te se dodaje: “Najbolji način suzbijanja autoritarne uporabe AI je osigurati da SAD i naši međunarodni partneri ostanu globalno središte inovacija oblikujući evoluciju tehnologije na način usklađen s našim zajedničkim vrijednostima.”

Američki glavni tehnološki direktor Michael Kratsios rekao je da je SAD vodeća u oblikovanju AI revolucije “na način koji odražava naše vrijednosti slobode, ljudskih prava i građanskih sloboda.”

Iz SAD su nedavno donijeli i nova pravila kojima se ograničava izvoz američkih tehnologija umjetne inteligencije čime se želi „suparničke vlade spriječiti da iskoriste američke inovacije“.

Od 6. siječnja ove godine sve američke tvrtke koje izvoze bilo koju vrstu softvera u zemlje koje nisu posebni saveznici SAD moraju tražiti dopuštenje za izvoz.

“Mi potičemo Europu da koristi američke principe AI kao svoj okvir”, rekao je Kratsios dodavši kako je o tome razgovarao s izvršnom potpredsjednicom EK za digitalizaciju i povjerenicom za tržišno natjecanje EU Margrethe Vestager tijekom njihovog sastanak u Lisabonu u studenom 2019. godine.

Prema navodima njemačkog tjednog časopisa Der Spiegel u Njemačkoj je u pripremi nacrt zakona ministarstva unutarnjih poslova postavljen za proširivanje nadležnosti saveznih policijskih snaga u primjeni tehnologija prepoznavanja lica na 135 željezničkih kolodvora i 14 aerodroma diljem zemlja.

Pripremi nacrta zakona prethodilo je niz ispitivanja u kojima su sudjelovale brojne tehnološke tvrtke, uključujući i IBM Deutschland, Funkwerk i G2K Group, japanski konzorcij Hitachi…

Švedska i Francuska imaju stroge propise za primjenu tehnologije prepoznavanja lica. U Francuskoj je mnoštvo protivljenja novom državnom programu ID-a Alicem koji će koristiti tehnologije prepoznavanja lica u svrhu provjere identiteta. Iz EU institucija najavili su kako će strategija primjene umjetne inteligencije imati stroge etične propise.

Povjerenik EK za pravosuđe Didier Reynders rekao je na parlamentarnom saslušanju u listopadu prošle godine kako će se zalagati za pristup etičnom dizajniranu primjene umjetne inteligencije, poput na primjer korištenja dječjih fotografija u prepoznavanju lica.

Margrethe Vestager je još u studenome prošle godine rekla da ima „snažne rezerve“ u primjeni nekih tehnologija, posebno u tehnologijama umjetne inteligencije, poput softvera za prepoznavanje lica.

Kopirati
Drag cursor here to close