Neovisnost o svjetskoj mreži

Rusija testira može li se potpuno isključiti s Interneta

Ruski telekom operateri provest će vježbu koja bi trebala pokazati je li ta zemlja neovisna o ostatku svijeta kada je riječ o internetskoj sigurnosti.
Sci-Tech / Internet | 12. 02. 2019. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukladno zakonu koji je Rusija donijela krajem prošle godine, prije 1. travnja tamošnje će telekomunikacijske kompanije morati provesti vježbu "isključivanja s Interneta".

Rusija ovime želi provjeriti koliko je neovisna o ostatku globalne svjetske mreže, te je li u slučaju velikog cyber napada spremna "osamostaliti" svoj dio Interneta, nazvan Runet.

Osim obrane od vanjskih hakerskih napada, ruski će telekomi morati na svoju infrastrukturu postaviti i opremu potrebnu kako bi se cjelokupni internetski promet iz Rusije mogao preusmjeravati kroz nadzorne točke, javlja Bug.hr.

Njih će, pak, kontrolirati regulatorna agencija Roskomnadzor kako bi osigurala da se na Internetu ne obavljaju ilegalne aktivnosti te da sav promet ostvaren između ruskih korisnika ostane unutar granica zemlje – umjesto da putuje po poslužiteljima diljem svijeta gdje bi ga netko mogao presresti.

Vježba "isključivanja Rusije s Interneta" već je dogovorena s telekomima koji su pristali na sve ciljeve novog zakona.

Međutim, upozorili su da bi tehnička implementacija kako su je zakonodavci osmislili mogla uzrokovati velike smetnje u normalnom korištenju Interneta u Rusiji.

Stoga će ova vježba najbolje pokazati što bi se dogodilo da se Runet, u slučaju prijeke potrebe, odvoji od ostatka svijeta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close