Zaista?

Rat Applea i Facebooka: Svijet kojim upravljaju algoritmi vodi nas u društvenu katastrofu

Applea je na žalost Facebooka i ostalih servisa koji prikupljaju podatke od korisnika, najavio promjene s kojima u prvi plan želi staviti privatnost korisnika.
Sci-Tech / Internet | 29. 01. 2021. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Tim Cook

Applea je na žalost Facebooka i ostalih servisa koji prikupljaju podatke od korisnika, najavio promjene s kojima u prvi plan želi staviti privatnost korisnika.

Naime, vlasnici Apple uređaja će na glavnom ekranu iPhonea i iPada dobiti mogućnost odabira hoće li dopustiti da se njihove aktivnosti prate ili ne. Pretpostavka je kako mnogi to neće dopustiti, a ako oglašivači, ali i platforme poput Facebooka ne znaju njihove online navike, onda im neće moći plasirati ciljane oglase i na tome zarađivati.

Kako je na upravo na tome baziran Facebookov poslovni model, jasno je zašto Zuckerbergu nije svejedno, piše portal Zimo.com.

Da prvi čovjek Applea Tim Cook, nema visoko mišljenje o Facebooku još je jednom pokazao gostujući na konferenciji Computers, Privacy and Data Protection.

Cook je rekao kako više ne smijemo zanemarivati teoriju tehnologije koja kaže da je svaka interakcija korisnika na društvenim mrežama - dobra interakcija te da što se duže koristi neka tehnologija, a s ciljem prikupljanja što većeg broja podataka, to bolje.

Naglasio je da se upravo zbog toga internetom šire dezinformacije i teorije zavjere jer je algoritam napravljen tako da brojnim korisnicima koji se priključuju ekstremističkim grupama i vjeruju u takve teorije, prikazuje još više takvog i sličnog sadržaja.

''Odavno smo se trebali prestati pretvarati da takav pristup ne dolazi sa svojom cijenom - polarizacije, izgubljenog povjerenja i nasilja'', rekao je Cook.

Kao najbolji način mjerenja tehnologije i njenog učinka na ljude i društvo jest način na koji utječe, odnosno poboljšava naše živote. Zato je postavio pitanje kome pripada budućnost.

Onima koji razvijaju inovacije koje poboljšavaju i ispunjavaju naše živote ili onima čiji alati u prvi plan stavljaju našu pažnju i isključuju sve ostalo, pobuđuju u nama strah i ekstremizam, samo kako bi nam prikazivali još više oglasa.

Kopirati
Drag cursor here to close