Novi skandal na pomolu?

Ponovno procurili osobni podaci 4 milijuna korisnika Facebooka

Radi se o aplikaciji koju su korisnici koristili većinom prije 2012. godine, no do jučer je imala pristup korisničkim podacima.
Sci-Tech / Internet | 23. 08. 2018. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedna popularna aplikacija na Facebooku pokazala se ne baš prijateljski nastrojenom prema korisničkim podacima.

Naime, Facebook je objavio kako je ukinuo pristup aplikaciji myPersonality jer je "jasno da su dijelili informacije s istraživačima i kompanijama".

Radi se o aplikaciji koju su korisnici koristili većinom prije 2012. godine, no do jučer je imala pristup korisničkim podacima.

Kako su autori aplikacije odbili Facebookov zahtjev za revizijom pristupa, društvena mreža blokirala je aplikaciju, javlja Zimo.co.

Kao posljedicu toga, obavijestit ćemo oko 4 milijuna ljudi koji su odabrali podijeliti podatke s Facebooka s myPersonality, a koji su možda bili zloupotrebljivani, napisao je Ime Archibong iz Facebooka te dodao kako zasad nemaju nikakve dokaze da je myPersonality pristupao podacima o prijateljima korisnika koji su tu aplikaciju koristili.

Zanimljivo, na stranicama myPersonalityja stoji kako su u svibnju 2018. "odlučili prestati dijeliti podatke s istraživačima".

Naši su korisnici mogli odabrati (ali nisu morali) da doniraju svoje podatke s Facebooka za naše istraživanje. Oko 40 posto njih to je i napravilo. Prateći principe otvorene znanosti, omogućili smo drugim istraživačima pristup anonimiziranim podacima koje su mogli koristiti za ne komercijalna akademska istraživanja. Nikad nismo dijelili podatke u komercijalne svrhe, stoji na stranici.

Također su dodali kako nemaju veze s Cambridge Analyticom te da im nikad nisu dali pristup podacima koje su prikupili preko aplikacije myPersonality.

Podsjetimo, nakon što je u ožujku izbio skandal s Cambridge Analyticom, a u javnost dospjela informacija kako su podaci milijuna korisnika Facebooka bili korišteni kako bi se utjecalo na njihove odluke, Facebook je krenuo u veliku reviziju aplikacija.

Ističu da su dosad revidirali tisuće aplikacija, a zabranili više od 400 njih zbog načina na koji su obrađivale podatke korisnika s Facebooka.

Kopirati
Drag cursor here to close