Polish Underground

Poljska na udaru hakera

Sci-Tech / Internet | 23. 01. 2012. u 14:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljski hakeri napali su web stranice poljske vlade zbog najave da će Poljska pristupiti antipiratskon sporazumu. Hakeri su napali internetsku stranicu premijera Donalda Tuska i noćas ukrali podatke iz kompjutera jednog od zamjenika ministra za digitalizaciju.

Međunarodni hakerska grupa Anonymous obarala je stranice poljske vlade, premijera, šefa države, Sejma poljskog parlamenta i još nekih državnih institucija u znak protesta što se Poljska spremala da potpiše ove sedmice u Tokiju multilateralni sporazum o borbi protiv piratstva ACTA.

Pravnici upozoravaju da preko tog sporazuma koji treba da zaštiti intelektualnu svojinu od piratstva vlasti mogu da krše pravo na privatnost korisnika interneta i šikaniraju ih.

Kada je portparol vlade Pawel Gras jučer kazao da hakerskog napada nije ni bilo, jer su internetske stranice samo padale zagušene, hakeri iz poljske grupe Polish Underground reagirali su munjevito pa je internetska stranica portparola nestala, a noćas se na web stranici premijera pojavila njihova poruka uz privremeno ime i šifru za logiranje, prenio je Tanjug.

"Internet nećete cenzurirati! Nećete nam oduzeti ljudska prava. Jedino ako ne želite da pokažemo svoju pravu snagu", poručili su vladi hakeri preko sitea premijera.

Grupu Anonymous i njen prosvjed protiv ACTA-e hakeri iz Polish Undergrounda označili su kao dječicu koja se igraju hakera.

Da su stranice vlade sada izložene pravim napadima, sve sa krađama podataka, priznao je danas ministar za digitalizaciju Mihal Bonji.

"Upali su noćas u kompjuter zamjenika ministra, a nestali su njegovi osobni podaci, između ostalog i telefoni i imena raznih ljudi", kazao je Bonji televiziji TVN24.

Grupa Anonymous, koja je u subotu uvečer počela, kako je napisala, "revoluciju u poljskom internetu" napadima na stranice na mreži Twitter, sada je objavila da prestaje s napadima i iščekuje ishod današnjeg sastanka premijera Tuska s ministrima za digitalizaciju, kulture i vanjskih poslova na kome će biti odlučeno da li će Poljska sada potpisati sporazum ACTA.

Anonymous, koji su poslije prvog napada na stranice vlade, predsjednika i parlamenta napad ponovili na stranicama Biroa osiguranja vlade, ministarstava financija, policije, pravde i stranica vladajuće stranka Građanske platforme zaprijetili su vladi da su pokrali kompromitirajuće snimke i dokumente o raznim poljskim političarima i da su spremni da ih objave ako zatreba.

Napadi hakera natjerali su poljsku vladu da naredi provjeru sigurnosti svih osjetljivih web stranica, posebno policijskih i vojnih.

Kopirati
Drag cursor here to close