Reži redom

Policija ugasila oko 80% ilegalnih IPTV usluga

Velikom akcijom talijanske policije ovih je dana s Interneta izbačena velika mreža ilegalnog IPTV streaminga koju je koristilo 1,5 milijuna gledatelja.
Sci-Tech / Internet | 18. 05. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

IPTV piratstvo i dalje je na udaru policija u Europi. Ovih dana odvila se velika operativna akcija talijanske policije koju je provelo preko dvije stotine njihovih pripadnika specijalnih snaga u 11 regija diljem zemlje, nakon istrage prodavača ilegalnih streaming pretplata putem Telegrama i drugih društvenih mreža.

Operacija Black Out rezultirala je gašenjem velike mreže ilegalnih IPTV streamera koja je prenosila oko 80% cjelokupnog ilegalnog prometa te vrste u Italiji.

Policija je izvijestila kako su otkrili i potom ugasili veliku piratsku infrastrukturu, kako s organizacijske, tako i s tehnološke strane.

Ugašeni su ilegalni streamovi koji su nudili sadržaje inače dostupne na kanalima Skya, DAZN-a, Mediaseta, Netflixa i drugih distributera, dakako bez dozvole i plaćanja autorskih prava, javlja Bug.

Prema službenim izvješćima ugašene je usluge koristilo oko 1,5 milijun korisnika koji su usluge i plaćali. Kriminalna mreža koja je stajala iza ovog piratskog pothvata od njih je ostvarivala ilegalne prihode od čak oko 15 milijuna eura mjesečno (dakle, cijena "pretplate" na ovaj IPTV bila je 10 eura na mjesec).

Talijanska mreža ilegalaca funkcionirala je po principu piramide, na čijem su vrhu bili organizatori i pružatelji piratskog sadržaja. Oni su taj sadržaj obično kupovali od legalnih izvora, "hvatali", kodirali i distribuirali dalje cijeloj mreži "distributera" koju su organizirali. Ovi su, pak, korisnicima uz ilegalne IPTV pretplate prodavali i uređaje za streamanje takvog sadržaja.

Policija kaže kako je pod istragom trenutačno 45 osoba iz vrha piramide, a sumnjiči ih se za različita nedjela – od neovlaštenog pristupa računalnim sustavima, preko računalne prevare do ilegalne reprodukcije i distribucije intelektualnog vlasništva putem Interneta.

U akciji je zaplijenjena i već količina opreme kao i deseci tisuća eura koji su u pretresima pronađeni i smatra se da su povezani s prihodima od ovih ilegalnih aktivnosti. Prema "pretplatnicima" koji su usluge kupovali, za sada, nije pokrenuta nikakva pravna akcija.

Kopirati
Drag cursor here to close