Regulatorna tijela protiv diva

Počinje istraga Googleove usluge pretraživanja i Androida

Google se već istražuje zbog antikompetitivne prakse na tržištu oglašavanja, a sada je ta istraga proširena i na tražilicu i Android.
Sci-Tech / Internet | 15. 11. 2019. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Google na mobitelu

Tijekom proteklih godina Google je u Europskoj uniji platio više kazni ukupne vrijednosti skoro 10 milijardi eura, a zbog sličnih razloga i kršenja antitrustovskih zakona sada im prijete kazne i u SAD-u.

Koalicija 50 državnih odvjetnika već je pokrenula istragu protiv Googlea zbog navodnog kršenja tog zakona na tržištu online oglašavanja, no sada je ta istraga proširena i na još dvije stavke – Android i internetsko pretraživanje, javlja Bug.

Ovo, naravno, nije dobra vijest za Google koji je, kao i druge velike tehnološke kompanije, u posljednje vrijeme na udaru regulatornih tijela i političara zbog svoje (pre)velike moći te se sve češće govori i o njihovom razdvajanju i podijeli na više manjih kompanija.

Također, to nije dobar ni PR za Google koji namjerava proširiti svoj biznis i na zdravstvo i financije, a zbog suradnje s kompanijom Ascension s kojom su prikupljali podatke o zdravstvenim kartonima pacijenata također su predmet istrage.

Treba napomenuti kako je riječ tek o širenju istrage te će proći dosta vremena dok istraga završi i pitanje je kakav će biti konačan rezultat, no ako ćemo usporediti s istragama u Europi, Googleu se ne piše dobro.

Iz internetskog giganta odbili su komentirati za američke medije informacije o širenju istrage, ali još su ranije, dok je istraga bila fokusirana samo na oglašavanje, putem svojih internetskih stranica poručili da će surađivati s istražiteljima.

Inače, Google je nedavno izazvao bijes brojnih korisnika nakon nove promjene algoritma svoje tražilice – iako promjene algoritma na tražilici nisu neuobičajene, kako prenose na stranici Inc., zbog te promjene nekim je stranicama promet opao za čak 30-40 posto u odnosu na razdoblje prije promjene algoritma.

Iz Googlea su potvrdili "dramatičan učinak" promjene algoritma, no napominju kako same promjene u algoritmu nisu bile tako velike.

 

Kopirati
Drag cursor here to close