Sigurnost prije svega

Parlament EU za sigurniju kupnju glazbe, igrica ili aplikacija na internetu

Nakon što Europski parlament i Vijeće odobre direktive, države članice će imati dvije godine da ih počnu provoditi.
Sci-Tech / Internet | 21. 03. 2019. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament idući tjedan glasuje o zaštiti prava kupaca, neovisno o tome je li proizvod kupljen kod tradicionalnih trgovaca ili na internetu.

Na plenarnoj sjednici 27. ožujka, zastupnici glasuju o dvije direktive koje imaju za cilj ojačati prava kupaca kako bi ostvarili pravo na naknadu u slučaju neispravnog proizvoda te uskladiti zakone država članica i stvoriti jednake uvjete za trgovce diljem EU-a.

Novo vrijeme, nove tehnologije, nova pravila o isporuci digitalnog sadržaja. U velikom broju država članica ne postoje izričita pravila koja se tiču kupovine digitalnog sadržaja, poput aplikacija, glazbe ili igrica.

Nedostatna pravila kupcima mogu stvoriti probleme u slučaju ako nešto krene po zlu s njihovom kupovinom, piše Bug.hr.

Digitalni ugovori bit će pokriveni novim pravilima i kada se radi o pretplati (primjerice za uslugu streaminga glazbe) i kada se radi o jednokratnoj kupovini (poput igrice na pametnom telefonu).

Kupci su zaštićeni ne samo kada su uslugu platili novcima, nego i kada su dali podatke u zamjenu za korištenje usluge, što je slučaj s društvenim mrežama.

Kupci će moći zatražiti popust ili povrat novca unutar 14 dana ukoliko problem nije riješen u razumnom roku.

Ako je softver ugrađen u kupljeni proizvod, kao što je to slučaj s pametnim uređajima (npr. pametni hladnjak), kupac je pokriven direktivom o prodaji robe.

Nova pravila odnosit će se na e-trgovinu i fizičku kupovinu svih materijalnih dobara diljem EU-a te imaju za cilj uskladiti standarde zaštite u državama članicama. Očekuje se da će se poboljšanjem povjerenja potrošača i pružanjem pravne sigurnosti poduzećima potaknuti prekogranična trgovina za mala poduzeća.

Neovisno o tome radi li se o aplikaciji ili hladnjaku, ako je proizvod neispravan, kupci će ga moći vratiti unutar dvije godine.

Pravila udvostručuju vrijeme tijekom kojeg potrošač ostaje slobodan od tereta dokazivanja. To znači da se, ako se kvar pojavi u roku od jedne godine od isporuke, pretpostavlja da je on postojao od početka. Kupac ne bi trebao dokazivati da je proizvod, digitalni sadržaj ili usluga neispravan.

Nakon što Europski parlament i Vijeće odobre direktive, države članice će imati dvije godine da ih počnu provoditi.

Kopirati
Drag cursor here to close