UNCTAD

Online trgovina: I Mauricijus ispred BiH

Posljedice su manji potencijal ekonomskog rasta, nizak stepen iskoristivosti raspoloživih resursa, slabiji ekonomski indikatori, kao i nerazvijenost privrede, kazao Čavalić
Sci-Tech / Internet | 24. 03. 2021. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina pala je za šest mjesta u rangu država koje su zakonski regulirale i koje su spremne za trgovinu na internetu, pokazao je to posljednji izvještaj odjela Ujedinjenih naroda zaduženog za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Mobilni novac

Osim toga, naša država jedina u regionu nema poseban zakon o elektronskoj trgovini, što nas je svrstalo na 70. mjesto među 152. zemlje svijeta.

To je posebno bitno uzimajući u obzir da online trgovina posljednjih godina, posebno u uvjetima pandemije koronavirusa, bilježi drastičan rast. Kompletna oblast online trgovine u BiH regulirana je tek s nekoliko članova entitetskih zakona o trgovini, što, prema mišljenju potrošača, nije dovoljno, jer se njima ne govori ništa osim obaveze onoga koji tako trguje da se registrira. To, sigurno, nije dovoljno za reguliranje ove oblasti, koja u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, obara rekorde.

Osim toga, u BiH se uopće ne zna obim online trgovine, s obzirom na to da postojeći zakoni uopće ne definiraju, naprimjer, obavezu privrednog subjekta da prilikom podnošenja PDV prijave razvrsta način na koji je promet ostvaren.

Ispred BiH na UN-ovoj listi je Mauricijus, a iza je Indija. Najslabiji segment je pouzdanost poštanskih usluga, dok su nešto bolji pristup sigurnim internetskim serverima te udio populacije koja koristi internet i ima račun kod financijske institucije ili davatelja usluga mobilnog novca.

Moramo raditi

Ekonomist Admir Čavalić kazao je za „Avaz“ da BiH značajno zaostaje po pitanju elektronske trgovine, prije svega u odnosu na pojedine zemlje regiona, ali posebno EU.

''U današnjem svijetu ovo se tretira kao nedovoljna iskorištenost postojećih potencijala - elektronske infrastrukture za obavljanje trgovine, u ovom slučaju. Nekoliko je stvari na kojima moramo raditi. Konkretno, implementacija zakona o elektronskom potpisu, unapređenje poštanskih usluga, kao i jačanje socijalnog kapitala, odnosno općeg povjerenja među sudionicima. COVID-19 kriza je pravo vrijeme da se rade ovakve reforme jer postoji veća zainteresiranost građana za elektronske aktivnosti'', pojasnio je Čavalić.

Na pitanje kakve su ekonomske posljedice nerazvijene elektronske trgovine, Čavalić kaže da su one slične kao i u vezi s barijerama klasičnoj trgovini.

''Manji potencijal ekonomskog rasta, nizak stupanj iskoristivosti raspoloživih resursa, slabiji ekonomski indikatori, kao i nerazvijenost privrede, odnosno apsolutna nemogućnost razvoja određenih dijelova privrede. Dakle, previše propuštenih prilika, ukratko'', istaknuo je Čavalić.

Švicarska najrazvijenija

Švicarska je zamijenila Nizozemsku na vrhu UN-ovog indeksa, a Europa ostaje daleko najspremnija regija za online trgovinu. Među zemljama regije Hrvatska je na 25. mjestu, najbolje rangirana, Slovenija zauzima 34. mjesto, Srbija je 43., Sjeverna Makedonija 52.,a Crna Gora 78.

Kopirati
Drag cursor here to close