Neutemeljena

Odbačena tužba Twitter korisnika koje je Trump blokirao

Nijedan od sudaca suda, koji ima šest naprema tri konzervativnu većinu, nije se suprotstavio ovoj odluci.
Sci-Tech / Internet | 06. 04. 2021. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud SAD u ponedjeljak je okončao pravnu borbu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da spriječi kritičare koji prate njegov sada blokirani Twitter nalog, poništivši odluku nižeg suda koja je utvrdio da je prekršio ustavnu slobodu govora prava.

Kako prenosi "Reuters", nijedan od sudaca suda, koji ima šest naprema tri konzervativnu većinu, nije se suprotstavio ovoj odluci.

Međutim, sudac Thomas Clarrens napisao je odvojeno mišljenje ponavljajući zabrinutost republikanaca zbog moći kompanija društvenih medija poput Twittera, rekavši da sud mora uskočiti.

"Uskoro nam neće preostati ništa drugo nego da se pozabavimo kako se naše pravne doktrine primjenjuju na visoko koncentriranu informacijsku infrastrukturu u privatnom vlasništvu, poput digitalnih platformi", napisao je Thomas.

Thomas je rekao da kompanije društvenih mreža, koje pod američkim zakonima imaju slobodu da privatni subjekti moderiraju korisnički sadržaj po svom nahođenju, možda će se morati više tretirati kao poduzeća koja podliježu zakonima o javnom djelovanju, koji zahtijevaju da svi kupci budu tretirani jednako.

Trump se žalio nakon što je Okružni apelacijski sud u New Yorku zaključio da je on prekršio prvi amandman Ustava SAD-a blokirajući svoje kritičare na platformama društvenih mreža.

S obzirom da Trump više nije predsjednik SAD-a, suci su odbili saslušati argumente i meritorno riješiti slučaj, izbacivši odluku iz drugog kruga.

Tijekom predsjedavanja Trump je redovno koristio Twitter kako bi promovirao svoj rad i napadao suparnike. Twitter je zabranio uslugu Trampu nekoliko dana nakon što je rulja njegovih pristalica napala Kapitol u pobuni 6. siječnja.

I republikanci i demokrati kritizirali su kompanije na društvenim mrežama, ali često iz različitih razloga, s tim što su republikanci rekli da su ove platforme diskriminisale konzervativce, dok demokrate tvrde da kompanije nisu učinile dovoljno za uklanjanje dezinformacija i ekstremnih sadržaja.

Neki republikanci zatražili su da kompanije budu lišene pravne zaštite koja im je dodijeljena u skladu s mjerom koja se naziva Član 230 Zakona o pristojnosti u komunikacijama. Zakon daje kompanijama imunitet nad sadržajem koji korisnici objavljuju na njihovim web lokacijama.

Trump je svoje nebrojene postove na društvenoj mreži Twitter učinio važnim načinom komunikacije i prije i za vrijeme svog mandata.

Prije njegove trajne suspenzije, Trumpov nalog @realDonaldTrump, koji je otvorio 2009. godine, imao je više od 88 milijuna pratitelja. Twitter je rekao da je Trampa izbacio sa svoje platforme "zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje".

Tramp je svoju upotrebu društvenih medija promovirao kao način zaobilaženja tradicionalnih novinskih medija, koje je nazvao "lažnim vijestima", dok je novinare nazivao "neprijateljem naroda".

Slučaj je započeo kada je sedam ljudi koje je Trump blokirao 2017. godine, zajedno s Institutom za amandmane Knight First na Univerzitetu Kolumbija, osporilo Trumpovu moć da sa svog Twitter naloga isključi ljude s kojima se nije složio.

Jedan od blokiranih kritizirao je Trumpovu zabranu putovanja usmjerenu na ljude iz nekoliko zemalja s većinskom muslimanskom većinom. Drugi se usprotivio Trampovoj promociji novog rudnika uglja, napisavši: "Čestitamo i sada crna pluća neće biti obuhvaćena #TrumpCare."

Trumpova administracija rekla je da su se neki blokirani korisnici koristili zapaljivim jezikom.

Presuda drugog kruga potvrdila je odluku saveznog suca iz 2018. godine protiv Trumpa, što je potaknulo predsjednika da deblokira neke račune.

Kopirati
Drag cursor here to close