Fer tržišna utrka

Od ljeta Android u Europi će imati opciju izbora tražilice

Manje tražilice (Bing, Firefox, Opera…) do sada pored pretraživanja kroz Google nisu imale šansu postati tražilice prvog izbora u Android operativnom sustavu.
Sci-Tech / Internet | 10. 08. 2020. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Google na mobitelu

Nakon odluke europske komisije za tržišno natjecanje (Director General Competition) Google je ponovno napisao ugovore koje ima s proizvođačima mobilnih telefona koji u njih instaliraju operativni sustav Android. Naime, na novim mobilnim telefonima i tabletima s tim operativnim sustavom za Europski gospodarski prostor (European Economic Community – EEC) od kraja ljeta će postojati opcija izbora Internet tražilice.

Manje tražilice (Bing, Firefox, Opera…) do sada pored pretraživanja kroz Google nisu imale šansu postati tražilice prvog izbora u Android operativnom sustavu, javlja Bug.hr.

Zaslon za izbor pojavit će se nakon što je Europska komisija (EK) novčano kaznila Google 4,34 milijardi eura zbog kršenja antitrustovskih pravila EU-a. 18. srpnja 2018. godine, odnosno zbog dominacije nad Androidom.

To je bila najveća kazna Googleu od Europske komisije za njegov tržišni monopol i ograničavanje konkurencije. Na kraju istrage koja je trajala više od tri godine, EK je zaključila da je Google postupio ilegalno koristeći Android kako bi osigurao da promet ide na Google pretraživanje umjesto na njegove konkurente. EK je optužila Google za tri nepoštene prakse.

Google je, kako se navodi, zahtijevao od proizvođača da unaprijed instaliraju aplikacije Google Search i Chrome ako žele licencirati trgovinu aplikacija Google Play; platili operatore mobilne mreže i proizvođače telefona da isključivo unaprijed instaliraju Google pretraživanje; i spriječili proizvođače da stvaraju alternativne verzije Androida bez njegovog odobrenja ako žele unaprijed instalirati bilo koju Googleovu aplikaciju.

Googleove akcije, navodi EK, pomogle su joj da učvrsti svoju dominaciju u mobilnoj pretraživačkoj industriji. U Europi se više od 95 posto svih pretraga putem mobitela vrši putem Googlea. Na tržištu su uglavnom Android uređaji, ali Google također plaća milijarde Appleu kao zadanu tražilicu u pregledniku Safari na iOS-u.

Google Chrome je daleko najdominantnija tražilica u svijetu izuzimajući Kinu u kojoj je Google pretraživanje zabranjeno te Rusiju gdje je dominatna tražilica Yandex osnovan 1997. godine.

U Rusiji je 63 posto svih pretraga na računalima na Internetu preko Yandexa. Na mobilnim je uređajima dominirao Chrome s udjelom od 62 posto svih pretraga.

Kako je Google za Rusiju sklopio dogovore s proizvođačima telefona kojim im zabranjuju prihvaćanje plaćanja za predinstaliranje drugih pretraživača ako žele koristiti operativni sustav Android u ožujku 2017. godine Federalna antimonopolska služba (FAS) novčano je kaznila Google s 4,4 milijuna funti, a zatim je postigla nagodbu s tvrtkom koja je rekla da će Android ponuditi zaslon izbora za tražilice.

Korisnici pametnih telefona u Rusiji dobili su izbor tražilice od kolovoza 2017. godine. Tada je udio Google pretraživanja bio 60 posto, samo godinu dana kasnije izjednačio se s Yandexom na 50:50 posto, a u ožujku ove godine Yandexov udjel je 56 posto s tendencijom rasta a Googleov 42 posto.

Europa nema kao Rusija alternativu pretraživanju kroz Google tako da se ne očekuje da izbor tražilice na novim pametnim telefonima od ljeta promjeni tržišne udjele kako se to dogodilo u Rusiji.

Kopirati
Drag cursor here to close