Dan sigurnijeg interneta

Zajedno za bolji Internet: Kako spriječiti zloupotrebu djece u digitalnom okruženju?

Dan sigurnijeg interneta 2021. godine u svijetu će se i ovaj put obilježiti pod sloganom ''Zajedno za bolji internet'' ("Together for a better internet") dana 09. veljače.
Sci-Tech / Internet | 08. 02. 2021. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina.

Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija.

Dan sigurnijeg interneta 2021. godine u svijetu će se i ovaj put obilježiti pod sloganom ''Zajedno za bolji Internet'' ("Together for a better internet") dana 09. veljače.

U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja ''Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS'' (MFS-EMMAUS), u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH1, koji Vas ovim putem poziva da se pridružite obilježavanju ovog značajnog dana, te podržite aktivnosti u oblasti sprječavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

Inicijativu također podržava Ministarstvo sigurnosti BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH, kao i BiH Konzorcij za zaštitu djece koji uz MFS-EMMAUS čine organizacije UNICEF i Save the Children.

Vođen uspjehom prethodnih godina, Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira kroz natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na internetu. Natjecanje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta i digitalnih tehnologija, koji će biti dostupan putem web platforme www.sigurnodijete.ba.

Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2021- 09. veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sustav aplikacije za online natjecanje generirati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja, te potom objaviti pobjednike i osvojene nagrade.

Svi pristupi kvizu će biti kodirani, te će u cilju zaštite osobnih podataka djece pobjednici biti objavljeni pod jednistvenim kodom, uz navođenje škole pobjednika na online platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini, kao i na Facebook i Instagram profilu ''Sigurno dijete''.

Djeca se mogu pripremiti za kviz tako što mogu pronaći odgovore na pitanja na online platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close