Zaštitite se!

Nova prijevara prazni račune korisnicima Androida

Testno korištenje nekih aplikacija je besplatno, no nakon tjedan ili mjesec dana počinje naplata aplikacije ili godišnje pretplate, a korisnici misle da će problem riješiti ako samo izbrišu aplikaciju…
Sci-Tech / Internet | 16. 01. 2020. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od novijih pojmova u rastućem rječniku kibernetičke sigurnosti jest fleeceware. Taj su pojam prvi put upotrijebili sigurnosni stručnjaci iz Sophosa prošle godine i odnosi se na novu vrstu financijske prijevare na službenoj Googleovoj online trgovini aplikacija za Androide Google Play.

Brojne aplikacije korisnicima omogućuju određeni period testiranja – nakon tog perioda naplaćuje se puna cijena za aplikaciju ili godišnja pretplata. Mnogo korisnika, nakon što isproba aplikaciju i odluči da je ipak neće kupiti, umjesto da otkaže pretplatu koja se sama aktivira nakon mjesec dana, jednostavno izbriše tu aplikaciju s telefona i zaboravi na nju.

Za većinu aplikacija to je znak da korisnici ne žele plaćati pretplatu te nakon deinstalacije i isteka probnog perioda od mjesec dana (odnosno ovisno o periodu testiranja) neće se skinuti novac s računa.

No to ipak nije slučaj za sve aplikacije. Fleeceware se odnosi na aplikacije koje, nakon testnog razdoblja, a usprkos njihovu brisanju s telefona, naplate mjesečnu ili godišnju preplatu bez konkretnog pristanka i znanja korisnika. Oni toga nisu svjesni i vjeruju da su nakon što su uklonili aplikaciju s telefona, riješili problem te da neće biti nikakve naplate.

Zato se šokiraju kada vide stanje na računu, umanjeno za iznos cijene aplikacije ili pretplate na koje su vjerojatno i zaboravili njihovim brisanjem s uređaja.

Sigurnosni stručnjaci iz Sophosa na Google Playu otkrili su nove fleeceware aplikacije koje su dosad preuzete čak više od 600 milijuna puta. Ipak broj stvarnih korisnika koji su ih preuzeli vjerojatno je mnogo manji jer su developeri, smatraju u Sophosu, platili neke od servisa koji su im napumpali broj downloada te su platili recenzije s 5 zvjezdica kako bi takve aplikacije privukle što više korisnika i zauzele što bolju poziciju na Google Playu, piše Zimo.

Često je riječ o aplikacijama s nekim osnovnim funkcionalnostima poput kalkulatora i čitača QR kodova čije se korištenje naplaćuje po iznimno velikim svotama – između 100 i 240 dolara. Nije teško zaključiti da većina korisnika nikada ne bi platila više od 250 KM godišnje preplate za kalkulator na telefonu, no i onima koji samo žele isprobati kako izgleda takav kalkulator i odmah ga deinstaliraju također će se naplatiti puna cijena.

Ako dosad niste razmišljali o takvim aplikacijama, već ste ih samo brisali s telefona, u budućnosti ipak prije nego što izbrišete aplikaciju s Androida, prvo otkažite pretplatu kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Kopirati
Drag cursor here to close