Natezanja

Niska cijena srušila 4G mrežu

Odluku o 4G, koju je izradila Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), na mišljenje Ministarstvu financija i trezora BiH dostavilo je Ministarstvo prometa i komunikacija.
Sci-Tech / Internet | 30. 10. 2018. u 07:51 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija i trezora BiH neće dati pozitivno mišljenje na odluku o 4G mreži, koju treba usvojiti Vijeće ministara BiH, objavile su Nezavisne novine.

Kao razlog navode to što je RAK tim dokumentom predvidio jako nisku cijenu dozvole za 4G mrežu koju bi telekom operateri trebali platiti.

Analize

Inače, odluku o 4G, koju je izradila Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), na mišljenje Ministarstvu financija i trezora BiH dostavilo je Ministarstvo prometa i komunikacija, a nakon mišljenja ta odluka bit će dostavljena Vijeću ministara na usvajanje.

''Taj predmet je u proceduri i nakon svih analiza bit će dostavljeno mišljenje Ministarstva financija i trezora. S obzirom na vrijednost projekta potrebno je izvršiti sveobuhvatne analize'', rekli su Nezavisnim u ovom ministarstvu, ne želeći prejudicirati kakvo će biti njihovo mišljenje.

Ukoliko u skorije vrijeme Ministarstvo financija i trezora dostavi mišljenje o odluci, pitanje je kada će biti održana sjednica Vijeća ministara s obzirom na to da je nakon postizborne krize i odnosa između Hrvata i Bošnjaka već dva puta odgađana, navode banjalučke novine.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH rekli su da, ukoliko dobiju pozitivno mišljenje Ministarstva financija i trezora na prijedlog odluke, nema razloga da ona ne bude na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Dozvola za mjesec dana

Nakon što eventualno Vijeće ministara usvoji prijedlog odluke o 4G, RAK će u roku od 30 dana od dana usvajanja te odluke dominantnim telekom operaterima (M:tel, BH Telecom i HT Eronet) izdati dozvole za 4G mrežu.

''Mi smo svoj posao završili. RAK je spreman po zahtjevu telekom operatera da u roku od 30 dana nakon što se usvoji odluka izda dozvole za 4G mrežu'', rekli su u RAK-u.

O cijenama koje je RAK predvidio za 4G mrežu nije želio govoriti nitko.

Nezavisne novine su još ranije pisale da je ona prvobitno ponuđena bila sramno niska, jer bi je telekom operateri plaćali svega 1,2 milijuna KM, što je i do 200 puta niže nego što su prihodovale zemlje u regiji. Nakon toga, RAK je izradio novu odluku i, kako Nezavisne novine doznaju, malo i povećao cijene dozvola za 4G, ali su one i dalje niske.

Posljednja zemlja u Europi

''Prilikom određivanja cijene dozvole za 4G uzeto je u obzir više parametara, kao što su stanje na tržištu telekomunikacija u BiH, obveze koje će telekomi morati ispuniti dodjelom dozvole, balans između cijena dozvole, investicije koje će imati telekomi i cijene usluga za građane, zatim činjenice da smo posljednja zemlja u Europi koja nema širokopojasnu mobilnu mrežu četvrte generacije... U ovom trenutku, a prije nego što dobijemo mišljenje Ministarstva financija i trezora BiH, Ministarstvo zaista nije u mogućnosti izlaziti s cijenom dozvole u javnost'', rekli su u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

U prvobitnoj odluci koju je izradio RAK pored niske cijene sporan je bio i način raspodjele sredstava, i na to su stigle primjedbe Ministarstva prometa i veza RS, koje je insistiralo da se sredstva raspoređuju uz suglasnost Vlade RS.

''Što se tiče cijena, u samom obrazloženju nisu bili dati jasni parametri, te je traženo da se isto dodatno analizira. Navedene primjedbe su uvrštene, barem prema dokumentu koji nam je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dostavilo u srpnju 2018. godine, izuzev analize o cijenama'', rekli su Nezavisnim novinama u Ministarstvu prometa i veza RS.

Prema neslužbenim informacijama banjalučkih novina, novu odluku s izmijenjenim cijenama dozvola Ministarstvo prometa i veza RS nije ni dobilo na uvid i razmatranje.

Kopirati
Drag cursor here to close