Online sigurnost

Zaštitite podatkem poduzmite ove korake!

Zamislite samo koliko važnih informacija imate u svom elektronskom sandučiću - od digitalnih verzija računa na kojima piše vaš matični broj i adresa, do izvještaja iz banke ili elektronskih zrakoplovnih karata ... zaštite ih.
Sci-Tech / Internet | 28. 07. 2020. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Ilustracija

Stručnjaci za računalnu sigurnost vole isticati da ćemo svi jednom, u nekom trenutku, biti hakirani. O tome koliko ćemo tim hakiranjem izgubiti ovisi kako smo se pripremili.

U današnje vrijeme računalna sigurnost i privatnost dva su temeljna pojma o kojima bi svi trebali voditi računa. Svojim ponašanjem na internetu, neki će proći ispod radara, dok će drugi iskočiti kao savršena meta za hakere.

Mislite da niste dovoljno "važni" da vas hakiraju? Zamislite samo koliko važnih informacija imate u svom elektronskom sandučiću - od digitalnih verzija računa na kojima piše vaš matični broj i adresa, do izvještaja iz banke ili elektronskih zrakoplovnih karata koje će nekome dobro poslužiti.

Želite li smanjiti mogućnost da vas hakiraju, izbjegavajte sljedeće:

Nemojte koristiti iste lozinke za sve račune

Svi mi imamo desetke različitih računa na različitim platformama koje traže lozinke. I jasno je da nemamo uvijek inspiraciju izmišljati novu lozinku koja će imati 14 znakova, velika i mala slova, brojeve, posebne znakove, latinske fraze napisane na ćirilici i slično. No, ipak biste se trebali potruditi i osmisliti jedinstvenu lozinku za svaki taj račun. Hakeri najčešće "ulaze" u tuđe račune isprobavajući neku od uobičajenih lozinki (sjećate se onog 12345 ili password) ili stjecanjem pristupan bazi nekih lozinki na jednom servisu i isprobavanjem istih lozinki na drugom. Vidite potencijalni problem?

Nemojte stvarati bazu lozinki na svom računalu

Da, uz desetke lozinki koje koristimo svakodnevno, jednostavnije je negdje ih zapisati. No, pokušajte ne zapisivati ih u svojevrsnu bazu podataka na svom računalu. Time ćete hakeru samo olakšati posao. Istina, postoje brojni "password manageri" koji su osmišljeni upravo kako bi na jednom mjestu pohranili sve vaše lozinke. I to je u redu, ali što ako vam se pokvari računalo i ne možete do "password managera"? Napravite "čvrstu kopiju" lozinki u obliku zapisa na papiru ili bilježnici i tu čvrstu kopiju pohranite na nekom sigurnom mjestu. Podalje od računala, po mogućnosti.

Usporite "najbrži prst"

Prst je često brži od oka, pogotovo kad klikamo besciljno po internetu jer nam je dosadno. Priznajte, koliko ste puta jednostavno na gomilu pitanja o kolačićima i odobrenjima i pravilima korištenja jednostavno kliknuli "OK", a da niste ni pročitali što točno piše na ekranu? Ista se stvar događa i prilikom pregledavanja interenta, kad nam iskoči nekakav oglas ili prozor s posebnom ponudom. Jednostavno kliknemo na njega. No, ponekad ti prozori imaju i "tamnu stranu" i jedan je krivi klik dovoljan da vas odvede u svijet malwarea, adwarea i različitih virusa. Većina hakerskih stranica izgleda poput bilo koje druge "normalne" internetske stranice, ali skriva zlonamjerni kod koji izaziva više problema no što je, eventualna informacija do koje ste željeli doći, zapravo vrijedna. Zato, pažljivo klikajte i posjećujte samo sigurne i provjerene stranice.

Redovito "cjepite" računalo

Neažurirani i zastarjeli programi na vašem računalu, pogotovo antivirusni programi, ne pružaju gotovo nikakvu zaštitu, a mogu vas i dovesti u opasnosti. Naime, redovitim ažuriranjem, ispravljaju se ranjivosti u programima koje bi mogle hakerima olakšati pristup vašem računalu.

Zato, ako niste sigurni kako osigurati da vam se najvažniji programi redovito ažuriraju, pitajte nekoga tko zna. Programi u sebi najčešće imaju opciju automatskog ažuriranja, pa jednom uključena može vas dobro štititi, piše Zimo.

Nemojte dijeliti informacije na internetu

Internet je super mjesto gdje je moguće saznati gomilu informacija, ali isto tako je moguće i nehotice otkriti gomilu informacija o sebi ili nekome drugome. To se posebice odnosi na informacije kao što su osobni podaci, financijske informacije, a da ne govorimo o informacijama poput lozinki i slično. Nikad, ali zaista, nikad nemojte slati putem e-maila ili poruka preslike osobnih dokumenata ili privatne podatke nepoznatim osobama. Ako kupujete na internetu, provjerite da je stranica sigurna i zaštićena (onaj mali zeleni lokotić pored internetske adrese u vašem pregledniku).

Složit ćete se da ovo nisu ni jako komplicirane ni jako teške stvari koje svatko od nas može napraviti.

Kopirati
Drag cursor here to close