Tehnološki div na udaru regulatora

Nakon milijardi eura europskih kazni Googleu sada prijete tužbe i u SAD-u

Google se naplaćao kazni u Europi, a sada mu kazne prijete i na domaćem teritoriju, gdje se pripremaju tužbe protiv internetskog giganta.
Sci-Tech / Internet | 18. 05. 2020. u 17:23

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Velike tužbe i kazne nisu nikakva novost za Google na području Europe, na kojem je zbog iskorištavanja dominantne pozicije na tržištu online oglašavanja i tržištu usporedbe cijena te zbog forsiranja svojih aplikacija na Androidu kažnjen s više od 9 milijardi eura.

Čini se da im nakon EU-a slična borba slijedi i na njihovu teritoriju jer američko ministarstvo pravosuđa te državni odvjetnici saveznih država pripremaju antitrustovske tužbe koje bi protiv kompanije mogle biti pokrenute već prije ljeta.

Ministarstvo istražuje Google još od sredine prošle godine, a pod posebnim povećalom nalaze se tri segmenta njihova poslovanja - oglašavanje, pretraživanje i Android.

Trenutačno nisu poznati detalji tužbi koje se pripremaju, no pretpostavlja se da će one biti slične tužbama koje su protiv kompanije podignute u EU-u i odnose se na iskorištavanje dominantne pozicije na tržištu, kao i na iskorištavanje svoje tražilice za namjerno gušenje konkurencije.

Naime, Google je prilikom prikazivanja rezultata pretraživanja prioritet davao svojim proizvodima i uslugama, što je utjecalo na poslovanje konkurentskih kompanija koje su pružale te iste usluge i koje se nisu mogle boriti s Googleom na njihovoj tražilici.

Iako istražiteljska tijela ministarstva i saveznih država surađuju te se jedno vrijeme spominjala mogućnost zajedničke tužbe, čini se da Google ipak čekaju dvije odvojene tužbe.

No ni to nije sve, do kraja godine prijeti im i još jedna, treća tužba. Naime, još od prošle godine istražuje se mogućnost podizanja tužbe protiv najvećih američkih tehnoloških kompanija zbog antikompetitivne prakse.

Također, i dalje su aktualne neke teorije prema kojima bi, zbog veličine i moći, Amerika mogla podijeliti i odvojiti te velike kompanije poput Googlea, Applea, Amazona i Facebooka na nekoliko manjih.

Iz Googlea su prilikom upita o tužbama za medije komentirali kako će nastaviti biti uključeni u istragu koja se vodi protiv njih te kako je njihov fokus na pružanju usluga koje će pomoći korisnicima, kao i na “povećanju konkurencije i izbora”.

Ako doista dođe do podizanja tužbe, mediji pretpostavljaju da će to biti jedan od najznačajnijih slučajeva u američkoj povijesti, uz bok tužbi protiv Microsofta s kraja devedesetih.

Kopirati
Drag cursor here to close