Direktiva za zaštitu autorskih prava

Na YouTubeu u EU-u više neće biti dostupni brojni popularni videozapisi?

Korisnici u Europskoj uniji mogli bi izgubiti pristup videozapisima koje su samo u posljednjih mjesec dana pregledani više od 90 milijardi puta.
Sci-Tech / Internet | 13. 11. 2018. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki jučer je već drugi put upozorila na potencijalne negativne posljedice koje bi nova direktiva za zaštitu autorskih prava u EU-u mogla imati na korisnike, ali i kreatore koji objavljuju videozapise na YouTubeu i zarađuju novac od reklama.

U objavi na Googleovu blogu jučer je napisala da su tijekom prošle godine isplatili oko 800 milijuna eura kreatorima na YouTubeu, odnosno više od 1,5 milijardi eura globalnoj glazbenoj industriji samo od oglasa. Podsjetila je i da su glazbenici poput Due Lipe i Eda Sheerana, prije potpisivanja ugovora s velikim izdavačima, svoju popularnost stekli upravo na YouTubeu.

S ovom direktivom i spornim člankom 13 stvari bi se mogle uvelike promijeniti, a posljedice bi mogle biti mnogo gore od financijskih gubitaka te bi korisnici YouTubea u Europskoj uniji, naglasila je Wojcicki, mogli izgubiti pristup videozapisima koje su samo u posljednjih mjesec dana pregledani više od 90 milijardi puta, javlja Zimo.co.

Osim glazbenih videozapisa, oni uključuju edukacijske i znanstvene videozapise s više od 35 milijuna EU kanala, tako da bi u ovoj situaciji svi bili na gubitku – korisnici koji ne bi mogli gledati sadržaj, ali i kreatori koji bi, s obzirom na manji broj pregleda videa, imali manju zaradu.

Prema članku 13 ove direktive, platforme poput YouTubea bile bi odgovorne za obavljeni sadržaj zaštićen autorskim pravima, a na primjeru popularne pjesme Despacito šefica YouTubea objasnila je koliko je to teško. Naime, za Despacito postoje različita autorska prava – od izdavački prava do prava vezanih uz snimanje audiozapisa, a iako YouTube ima potpisan ugovor s više strana i plaća prava za ovaj video, dio nositelja prava za ovu pjesmu i spot i dalje je nepoznat.

Čak se i sami vlasnici autorskih prava često ne mogu dogovoriti o tome tko ima kakva prava, a ako se oni ne mogu dogovoriti, bilo bi nemoguće očekivati da bi jedna platforma poput YouTubea mogla donositi takve odluke.

Ako direktiva i članak 13 zaista budu prihvaćeni u ovom obliku, zbog nesigurnosti vezanih uz autorska prava, kao i "potencijalno velikih financijskih rizika koji bi mogli biti tako veliki da ih niti jedna kompanija ne bi mogla izdržati", YouTube možda će morati blokirati takav sadržaj.

Wojcicki kaže kako YouTube već koristi tehnologiju za zaštitu autorskih prava poput Content ID programa koji vlasnicima autorskih prava omogućava upravljanje pravima i zahvaljujući kojem oni zarađuju te im je do sada putem ovog sustava isplaćeno više od 2,5 milijardi eura na temelju korištenja njihova sadržaja.

"Vjerujemo da je Content ID najbolje rješenje za upravljanje pravima na globalnoj razini", zaključila je izvršna direktorica YouTubea.

Kopirati
Drag cursor here to close