TP Intera

Mostarski studenti spojili poljoprivredu i tehnologiju

Priča o CityOS programu, koji je započeo u listopadu 2016. godine u INTERA Tehnološkom Parku, još uvijek traje i još uvijek pokazuje odlične rezultate.
Sci-Tech / Internet | 01. 02. 2018. u 13:20 Intera Tehnološki park

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o CityOS programu, koji je započeo u listopadu 2016. godine u INTERA Tehnološkom Parku, još uvijek traje i još uvijek pokazuje odlične rezultate. Program je iznjedrio dva tima koji i nakon godinu dana predano rade na rješenjima koja su kreirala tijekom dvodnevnog hackathona koji je bio sastavni dio ovog programa.

  / Software koji predstavlja funkcionalnu platformu za praćenje rada radnika na plantažama voća i povrća

Jedan od tih timova je Meta5 čija priča dobiva još veći značaj kada uzmemo u obzir činjenicu da je tim sastavljen od četiri studenta. Rođeni u Cazinu i Živinicama, Alem Tatarević, Anes Mehagić, Faris Seferagić i Mirsad Halilčević došli su u Mostar prije dvije godine kako bi studirali Fakultet informacijskih tehnologija za koji su se zanimali još od osnovne škole.

Ljubav prema programiranju su, osim studiranjem, odlučili njegovati i izvannastavnim aktivnostima, a prijava na CityOS hackathon INTERA Tehnološkog Parka im je promijenila život.

Danas oni imaju razvijen potpuno funkcionalan proizvod koji rješava ključne probleme s kojima se susreću lokalni gospodarstvenici i poljoprivrednici. Njihov potpis nosi software koji predstavlja funkcionalnu platformu za praćenje rada radnika na plantažama voća i povrća.

  / Software koji predstavlja funkcionalnu platformu za praćenje rada radnika na plantažama voća i povrća

''Prije nego što berači krenu u berbu, svakom od njih se dodijeli set unikatnih barkodova koji u sebi sadrži potrebne informacije. U toku berbe, berač na svoje gajbe lijepi barkod i odlaže ih. Zatim u hangar pristižu označene gajbe koje slagač obrađuje. U toku obrade gajbe, slagač skenira gajbu bez znanja o tome čiju je gajbu skenirao. Tijekom skeniranja, sve informacije koje skener pokupi se šalju na uređaj koji je postavljen u hangaru, a kojeg smo mi prethodno instalirali. Informacije koje uređaj prima su, između ostalog, podaci o beraču i slagaču, a na osnovu kojih možemo pratiti učinak radnika, kao i mnoge druge informacije koje se tiču cijelog procesa'', objašnjavaju članovi tima rad svog rješenja.

Intera TP / Software koji predstavlja funkcionalnu platformu za praćenje rada radnika na plantažama voća i povrća

Svoje rješenje su prezentirali na međunarodnoj startup sceni gostujući na najvećoj regionalnoj startup konferenciji PODIM te sudjelujući u KATANA projektu gdje su izabrani među 10 najboljih europskih timova koji razvijaju rješenja za poljoprivredni sektor. Njihov proizvod je već prepoznat i od strane lokalnih poduzeća koja su spremna kupiti njihovo rješenje kako bi unaprijedili vlastito poslovanje. 

''Naš konačan cilj je da imamo kompaniju koja uspješno posluje na polju razvoja softvera, ali i kompaniju koja u isto vrijeme proizvodi inovativna rješenja koja uvode informatizaciju tamo gdje je ona zapostavljena'', navode iz Meta5.

Svoj cilj će zasigurno i ostvariti s obzirom da je njihovo rješenje primjenjivo i na druge sektore te nije vezano samo za Hercegovinu. Pred njima je dug put, ali on zasigurno vodi u smjeru uspjeha.

Kopirati
Drag cursor here to close