Hakeri

Microsoft upozorava na Nobelium

Najmanje četvrtina ciljanih organizacija bila je uključena u međunarodni razvoj, rješavanje humanitarnih problema i rad na ljudskim pravima, izvijestio je Microsoft.
Sci-Tech / Internet | 28. 05. 2021. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina iz hakerskog napada na SolarWinds otkrivena krajem prošle godine sada se usmjerila na vladine agencije, institute, konzultantske kuće i nevladine organizacije, priopćio je u četvrtak američki Microsoft.

"Ovaj smo tjedan pratili kibernetičke napade Nobeliuma usmjerene na vladine agencije, institute, konzultantske kuće i nevladine organizacije", priopćio je Microsoft, prenosi Hina.

Ruski Nobelium stoji i iza napada na korisnike SolarWindsa u 2020. Godini, navodi Microsoft.

"Ovaj val napada bio je usmjeren na otprilike 3.000 računa e-pošte više od 150 različitih organizacija", priopćio je Microsoft.

Iako su organizacije u SAD-u primile najveći udio napada, ciljane žrtve dolaze iz najmanje 24 zemlje, dodaje.

Najmanje četvrtina ciljanih organizacija bila je uključena u međunarodni razvoj, rješavanje humanitarnih problema i rad na ljudskim pravima, izvijestio je Microsoft.

Nobelium je započeo ovotjedne napade provalivši na račun e-pošte marketinga Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i odatle pokrećući phishing napade na mnoge druge organizacije, priopćio je Microsoft.

Hakiranje kompanije za informacijsku tehnologiju SolarWinds, koje je otkriveno u prosincu, omogućilo je pristup tisućama kompanija i državnih ureda koji su koristili njihove proizvode. Predsjednik Microsofta Brad Smith opisao je napad kao „najveći i najsofisticiraniji napad koji je svijet ikad vidio“.

Ovog je mjesec direktor ruske obavještajne službe zanijekao odgovornost hakerskih napada na SolarWinds, no rekao je da mu „laskaju“ optužbe SAD-a i Velike Britanije da oni stoje iza tako sofisticiranog napada.

Kopirati
Drag cursor here to close