Kibernetički špijuni

Microsoft otkrio hakerske napade na institucije u Europi

Neprofitne organizacije povezane s promoviranjem demokracije, praćenjem izbora i općenito politikom bile su prošle godine metama cyber napada.
Sci-Tech / Internet | 21. 02. 2019. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je objavio kako će svoj program Microsoft AccountGuard proširiti na dodatnih 12 zemalja Europe – Francusku, Njemačku, Švedsku, Dansku, Nizozemsku, Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Portugal, Slovačku i Španjolsku.

Ova usluga od ranije je dostupna u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Irskoj, a služi za zaštitu od kibernetičkih napada na institucije, političke stranke, političare te druge državne službenike. Dostupan je i neprofitnim i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom demokratskih procesa i izbora – i to besplatno unutar Office 365 paketa, piše Bug.hr.

Širenje dostupnosti ovog alata motivirano je otkrićima Microsoftovih sigurnosnih stručnjaka koji su primijetili pokušaje cyber napada na razne institucije diljem Europe. Od predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. godine, pa sve do današnjih dana otkriveni su pokušaji hakiranja zaposlenika i organizacija u najmanje 104 slučaja u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Svi ovi napadi, ili barem većina njih, imali su isto izvorište. Hakerska skupina kodnog imena Strontium (poznata i kao Fancy Bear) od rujna do prosinca prošle godine lansirala je hakerske napade na osobe i organizacije u ovim zemljama, ali i u SAD-u.

Mnogi ovu skupinu kibernetičkih špijuna i hakera povezuju s Rusijom. Poznato je da u radu koristi razne zero-day propuste, phishing kampanje i više oblika malwarea kojima pokušava zaraziti računala svojih meta, piše Bug.hr.

Microsoftova tehnologija AccountGuard ima za cilj spriječiti ovakve i slične napade u budućnosti, a njezino plasiranje u Europu posebno je značajno u svjetlu nadolazećih izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju.

Kopirati
Drag cursor here to close