Tiktok

Kineska društvena mreža osvaja svijet!

TikTok ima sve više korisnika, a sve je popularna i u SAD-u te neki analitičari vjeruju kako bi upravo ova mreža mogla biti prva azijska društvena mreža koja će postići dugoročni uspjeh u Americi.
Sci-Tech / Internet | 26. 11. 2018. u 11:59 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se kako se trenutni poredak među društvenim mrežama neće tako skoro promijeniti – usprkos sve većim problemima Facebook je i dalje nedodirljiv, broj korisnika Instagrama sve je veći, popularnost Snapchata je u padu, dok je važnost Twittera puno veća od samog broja njegovih korisnika.

U posljednje vrijeme sve je popularnija i društvena mreža, odnosno aplikacija za objavu videozapisa TikTok koja je do sada preuzeta više od 800 milijuna puta, ne računajući korisnike Androida u Kini.

Brojne poznate osobe, brendovi i influenceri žele iskoristiti potencijal ove mreže pa su profile na njoj otvorili Jimmy Fallon, Tony Hawk i Jake Paul, a sve veći broj korisnika utjecao je i na povećanje prihoda koji su se u posljednjih godinu dana više nego utrostručili, javlja Zimo.co.

TikTok podsjeća na Vine koji je jedno vrijeme bio iznimno popularan, no nije uspio preživjeti na tržištu kojim je zavladao Instagram – na ovoj se mreži objavljuju kratki videozapisi koji se mogu uređivati, usporavati i ubrzavati, mogu im se dodati različiti filteri i slično, dok ih drugi korisnici mogu komentirati i lajkati pa čak i prenositi na druge platforme poput Instagrama i Twittera.

Mreža je pokrenula kineska kompanija ByteDance 2016., a godinu dana nakon toga preuzeli su i popularnu aplikaciju za videozapise Musical.ly koju su nedavno pridružili TikToku te su je ugasili kao samostalnu aplikaciju.

Nakon toga počela je rasti popularnost ovog videoservisa i u SAD-u i drugim državama, a prema kompaniji koja prati mobilne aplikacije Apptopiji, TikTok bi mogla biti prva azijska društvena mreža koja će postići dugoročni uspjeh u Americi.

Koliko je TikTok popularan najbolje govori činjenica da je ovu aplikaciju kopirao i Facebook - Mark Zuckerberg prepoznao je veliki potencijal u aplikacijama poput TikToka koje su ponajviše namijenjene mlađim korisnicima i u čijim je kratkim videozapisima koji se mogu uređivati u prvom planu često glazba.

Facebookova aplikacija Lasso također omogućuje brojne opcije kao i njihov kineski konkurent, no nije niti približno tako popularna niti ima veliki broj korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close