Pranje novca

Kako je Fortnite od popularne videoigre postao igralište za kriminalce

Fortnite je kriminalcima poslužio kao izvrsno sredstvo za pranje novca.
Sci-Tech / Internet | 16. 01. 2019. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fortnite je u veoma kratkom vremenu postao jedna od najpopularnijih i videoigara na svijetu. Pogotovo među djecom školskog uzrasta.

I dok se roditelji brinu o tome hoće li njihova djeca zbog igranja Fortnitea popustiti u školi ili postati ovisna o igranju, promaknuo im je problem koji je još veći i ozbiljniji.

Britanski The Independent i tvrtka za kibernetičku sigurnost Sixgill proveli su istragu i otkrili kako su Fortnite zavoljeli i kriminalci, i to zbog jednog veoma jednostavnog razloga – pranja novca, piše Independent, a prenosi Zimo.co.

Da pojasnimo, iako je Fortnite besplatan za igranje, igrači mogu potrošiti pravi novac kako bi kupili virtualnu valutu V-bucks, kojom potom mogu kupovati dodatnu opremu u samoj igri koja će im pomoći da ostvare bolje rezultate.

No kriminalci su otkrili kako kupovinom V-bucksa mogu prati novac s ukradenih kreditnih kartica. Kriminalci tako kupe veliku količinu V-bucksa i potom ih preprodaju igračima po nižoj cijeni ili za kriptovalute te dobiju natrag "čisti" novac.

V-bucksi "na sniženju" mogu se kupiti i na Dark webu, ali i putem društvenih medija poput Instagrama i Twittera.

Krivnja za takvu praksu djelomice pada i na leđa Epic Gamesa, izdavača Fortnitea, koji ne kažnjava igrače koji su V-buckse preprodali odnosno kupili po nižoj cijeni i izvan same igre, prenosi Zimo.co.

Iz Sixgilla ističu kako je iluzorno očekivati da Epic Games može u potpunosti zaustaviti takvu kriminalnu aktivnost, koja sve više podsjeća na organizirani kriminal. No dodaju kako je ipak moguće smanjiti njene razmjere boljim praćenjem igrača s velikom količinom V-bucksa te prijavljivanjem sumnjivih transakcija policiji.

Kopirati
Drag cursor here to close