Microsoft

Još samo godinu dana besplatne podrške za Windows 7

Donedavno najpopularniji desktop OS na svijetu u Microsoftu će polako početi gasiti, osim za velike sustave koji su spremni platiti daljnje zakrpe.
Sci-Tech / Internet | 16. 01. 2019. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Windowsi 7, gotovo deset godina stari operativni sustav, donedavno je bio i najkorišteniji desktop OS na svijetu. Nedavno ih je prestigla sveprisutna "desetka", no Windowsi 7 i dalje se ne daju tako lako.

Po svim relevantnim statistikama oni su drugi najpopularniji OS i instalirani su na više od jedne trećine svih računala u svijetu. Unatoč tome, kraj službene Microsoftove podrške za "sedmicu" već je na vidiku.

Još ranije u Redmondu su odlučili kako će podršku za Windowse 7 u obliku zakrpa i nadogradnji pružati do 2020. godine. Ono što se nekada činilo dalekim došlo je relativno blizu – zadnji dan, naime, do kada će Microsoft službeno besplatno podržavati Windowse 7 bit će za godinu dana. Točnije, zadnji dan podrške bit će 14. siječnja 2020. godine, piše Bug.hr.

Oni koji će htjeti i moći plaćati, mogu očekivati da će sigurnosne zakrpe za svoj omiljeni OS dobivati čak do 2023. godine. Naplatna usluga podrške za Windowse 7 namijenjena je poslovnim korisnicima i velikim sustavima, a pretplata će se obračunavati mjesečno prema broju računala na kojima je "sedmica" instalirana.

Svi ostali, privatni korisnici i oni koji ne misle Microsoftu plaćati pretplatu za ovaj OS, imaju još 365 dana da svoj sustav nadograde na Windowse 10. Nakon 14. siječnja sljedeće godine Windowse 7 bit će i dalje moguće aktivirati i koristiti, no bez najnovijih sigurnosnih zakrpa što računalo izlaže rizicima, poručuju iz Microsofta, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close