Struja

Internet uništava klimu

To će biti ogroman izazov za zacrtanu klimatsku neutralnost Europske unije do 2050., zaključila je europska dužnosnica.
Sci-Tech / Internet | 16. 12. 2019. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internet troši jako puno struje, naglasila je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager, upozoravajući na negativne posljedice te potrošnje po klimu na Zemlji.

Daljnja digitalizacija zahtijevat će još više struje, naglasila je danska političarka u intervjuu za listove iz medijske grupe Funke.

''Streaming filmova troši jako puno električne energije. Sjetite se također serverskih centara koje treba klimatizirati'', dodala je Vestager.

To će biti ogroman izazov za zacrtanu klimatsku neutralnost Europske unije do 2050., zaključila je europska dužnosnica.

'''Zelenim new dealom' morat ćemo razviti tehnologije kako bismo što više smanjili potrošnju energije i poboljšali energetsku učinkovitost'', dodala je, referirajući se na novi ekološki program bloka.

Ne možemo pobijediti klimatske promjene bez digitalnih rješenja, priznaje ujedno.

Širom svijeta platforme za streaming, poput Netflixa i YouTubea, i usluge video konferencija, poput Skypea, troše 200 milijardi kilovatsati električne energije godišnje, prema podacima koje je objavila njemačka kompanija Eon.

Tako su 2018. platforme za streaming potrošile istu količinu energije kao sva kućanstva u Njemačkoj, Italiji i Portugalu zajedno, istaknula je Vestager.

Kopirati
Drag cursor here to close