Mogu i u zatvor

Influencerima će zakonom biti zabranjeno retuširanje fotografija

Za one koji se ogluše o ova nova pravila, predviđene su kazne, a u ekstremnim slučajevima i zatvor.
Sci-Tech / Internet | 02. 07. 2021. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Influenceri su u potpunosti promijenili društvene mreže, ali i cijelo društvo. Više nije bilo toliko bitno što je netko postigao u životu, da bi bio popularan na društvenim mrežama. U nekim slučajevima, bilo je dovoljno reagirati na pravi način u pravo vrijeme.

Brojni su influenceri i influencerice svoje tisuće obožavatelja privukli fenomenalnim slikama na kojima izgledaju savršeno, prikazuju nevjerojatne pejsaže ili pak egzotična mjesta. Neki su otvoreno priznali da su te fotografije plod brojnih računalnih intervencija, filtera i dodatnih manipulacija, drugi to i dalje rade, ali o tome ne govore.

No, činjenica je da pretjerana upotreba filtera i računalnih programa mijenja samu fotografiju, a pogotovo osobu na fotografiji. To pak utječe na osobe koji promatraju te fotografije i u glavi stvaraju nerealna očekivanja kako od sebe, tako i od svijeta koji ih okružuje. Najviše su pogođena djeca i mladi, koji teško mogu razaznati što je realan prikaz, a što obrađena fotografija.

Kako bi to spriječili, u Norveškoj su donijeli zakon koji će od influencera i oglašivača zahtjevati da jasno označe fotografije koje su bile retuširane odnosno na bilo koji način izmijenjene.

Tako će oglasi u kojima je mijenjana veličina ili oblik tijela (povećanje usana, smanjivanje struka, povećanje mišića) te boja kože, čak i ako se radi samo o korištenju filtera, morati biti obilježeni standardiziranom oznakom koju će dizajnirati norveško Ministarstvo djece i obitelji.

Isto će se zahtjevati i od influencera i poznatih osoba ako na nekoj od društvenih mreža objavljuju fotografiju za koju su plaćeni, prenosi Zimo.

Za one koji se ogluše o ova nova pravila, predviđene su kazne, a u ekstremnim slučajevima i zatvor.

Iako je zakon naišao na odobravanje u javnosti, iz Ministarstva su svjesni da će ga biti teško i provoditi. Naime, u nekim je slučajevima veoma teško procijeniti radi li se o uređivanju fotografije ili ne. No, podršku su dobili čak i od nekih influencera, koji tvrde kako je ponekad retuširanje dovedeno do takvog ekstrema da je teško preopoznati originalnu fotografiju te bi se zakon stoga trebao primjenjivati na sve retuširanje fotografije, a ne samo na one koje se objave kao dio plaćene kampanje.

Zakon, iako je donesen, još uvijek nije stupio na snagu. Za to je još potreban potpis kralja.

Kopirati
Drag cursor here to close