Ratovanje

Hakiranje i špijunaža: Rusi se sakrili iza Iranaca

Žrtve su možda vjerovale da ih je hakirala iranska grupa kada je pravi krivac bio u Rusiji.
Sci-Tech / Internet | 21. 10. 2019. u 10:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska grupa hakirala je iransku hakersku grupu kako bi špijunirala nekoliko zemalja, otkrile su američke i britanske obavještajne agencije.

Iranska grupa, kodnog imena OilRig, kompromitirana je od strane ruske grupe poznate kao Turla, piše BBC.

Rusi su koristili ovu iransku grupu kako bi imali za mete druge žrtve.

Istraga Nacionalnog centra za cyber sigurnosti (NSCS) počela je 2017. godine kada su Rusi izvršili napade na britanske akademske instituciju pri čemu je otkriveno da se radi o ruskoj grupi.

NCSC je otkrio da je napad na instituciju izvela ruska grupa Turla, za koju je shvatila da skenira sposobnosti i alate koje koristi iranska OilRig.

U istrazi koja je trajala mjesecima, postalo je jasno da je ruska grupa ciljala iransku, a zatim koristila svoje alate i pristup za prikupljanje podataka i kompromitiranje sustava.

Otkriveni su napadi na više od 35 zemalja, a većina ih se nalazi na Bliskom istoku. Najmanje 20 je uspješno napadnuto. Cilj je bio da se ukradu tajni dokumenti, koji su uzeti od brojnih meta, uključujući vlade.

Obavještajne agencije tvrde kako je Turla preuzimala informacije koje su krali Iranci, ali i vodila vlastite operacije koristeći iranski pristup, nadajući se da će to sakriti njihove tragove.

Žrtve su možda vjerovale da ih je hakirala iranska grupa kada je pravi krivac bio u Rusiji.

Nema dokaza da je Iran bio sudionik ili svjestan Rusa kako koriste njihov pristup, ili da je ta aktivnost izvršena kako bi se potakle netrpeljivosti između ove dvije zemlje, ali je znak sve složenijeg svijeta cyber-operacija.

Stručnjaci kažu da nikada nisu vidjeli neki sličniji sofisticiraniji napad.

 

Kopirati
Drag cursor here to close