Znanstvenici u opasnosti

Hakeri napadaju kompanije koje istražuju koronavirus

Znanstvenici i istraživači koji proučavaju virus SARS-CoV-2, rade na razvoju potencijalnih lijekova i cjepiva nova su meta kibernetičkih kriminalaca.
Sci-Tech / Internet | 17. 04. 2020. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih nekoliko mjeseci istraživanje koronavirusa postalo je prioritet velikog broja kompanija, organizacija i sveučilišta. Osim najvažnijih istraživanja koja se provode s ciljem razvoja lijekova i cjepiva, istražuju se i načini na koje se virus širi, kao i dodatne simptome koje uzrokuje, način utjecaja na zaražene ljude itd.

Sve te informacije mogle bi pomoći u spašavanju ljudskih života te ranijem ukidanju karantena i povrataku na život prije korone od čega će cijeli svijet imati veliku korist, a istraživači koji pronađu lijekove i cjepivo imat će i financijsku korist.

Mjesta na kojima se mogu pronaći korisne informacije koje mogu donijeti i veliku zaradu uvijek su iznimno su zanimljiva i hakerima, a tako je i ovog puta kada su u pitanju istraživanja oko koronavirusa. Na to je na konferenciji za medije, koja se, naravno, održala online, upozorila Tonya Ugoretz, stručnjakinja za kibernetičku sigurnost iz FBI-a, javlja Zimo.

Rekla je kako su već hakirane neke kompanije koje provode istraživanja vezana uz lijekove i cjepiva za virus SARS-CoV-2, a posebno je naglasila kako je riječ o hakerima koji rade u ime nekih država.

Iako nije spomenula o kojim je državama riječ, kada je riječ o američkim optužbama, gotovo uvijek sumnja je usmjerena prema nekoliko istih država poput Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Naglasila je kako su posebno na udaru zdravstvene i istraživačke institucije koje su javno objavile da već provode istraživanja vezana uz bolest COVID-19.

Tijekom konferencije Ugoretz je upozorila sve kompanije koje provode istraživanja oko koronavirusa da je vrijeme da se ta istraživanja i rezultati zaštite od kibernetičkih kriminalaca koji žele ukrasti njihovo intelektualno vlasništvo i druge osjetljive podatke vezane uz američki odgovor na pandemiju korone.

Kopirati
Drag cursor here to close