Pravni presedan?

Google pristao na kaznu od milijardu eura kako bi se okončala istraga

Riječ je o nagodbi koja bi mogla predstavljati pravni presedan za ostale svjetske tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj.
Sci-Tech / Internet | 13. 09. 2019. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Google je pristala platiti skoro milijardu eura francuskim vlastima kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prevari pokrenuta prije četiri godine, javlja Anadolija.

Riječ je o nagodbi koja bi mogla predstavljati pravni presedan za ostale svjetske tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj.

Francuski istražitelji još istražuju da li je Google, čije je europsko sjedište u Dublinu, izbjegao plaćanje taksi državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u zemlji.

Google je priopćio da je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 milijuna eura i platiti dodatnih 465 milijuna eura poreza.

Inače, Google, dio Alphabet konglomerata, plaća samo mali iznos poreza u većini europskih zemalja jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj.

Ovo je do sada bilo moguće postići zahvaljujući “rupi“ u međunarodnom poreznom zakonu, ali mnogo zavisi i o osoblju u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore.

"Sporazum dopušta nagodbu za sve ranije sporove", kazao je odvjetnik Googlea Antonin Levy na ročištu na Sudu u Parizu.

Iznos poreza koji će Google platiti je manji od 1.6 milijardi eura koliko je Ministarstvo financija Francuske zatražilo nakon što su pregledani uredi kompanije Googlea u Parizu 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close