Novi problemi za Kineze

Google obustavlja suradnju s Huaweijem

Detalji ovog prekida suradnje još se uvijek dogovaraju u Googleu, piše Reuters.
Sci-Tech / Internet | 19. 05. 2019. u 23:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alphabet Inc’s Google, krovna Googleova firma, prekida suradnju s Huaweijem, javio je Reuters.

Još uvijek nije riječ o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako velik udarac za azijsku kompaniju koja se posljednjih tjedana našla na udaru Donalda Trumpa.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje (updejtanje) telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu i Gmailu.

Detalji ovog prekida suradnje još se uvijek dogovaraju u Googleu, piše Reuters.

Iz Huaweija zasad nisu imali komentara.

Huawei će i dalje imati pristup onim verzijama Android operativnog sustava koje su besplatne, odnosno koje su dostupne preko takozvanog "open sourcea".

No, Google će prestati pružati bilo kakvu tehničku podršku i suradnju Huaweiu.

Podsjetimo, Huawei se u tjednu za nama našao pod snažnim udarima Donalda Trumpa.

Američki predsjednik sredinom tjedna je proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu, prenosi Index.hr.

Prema priopćenju iz Bijele kuće, Trumpova uredba smjera "zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorištavaju ranjivosti u informacijsko i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama". Njom se ministru trgovine daje moć da "zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti".

Kopirati
Drag cursor here to close