Google News Initiative

Google i WordPress ulažu 1,2 milijuna dolara u sustav namijenjen novinarima

Google News Initiative do sad se fokusirao na izradi rješenja za velike izdavače, no s 1,2 milijuna dolara vrijednim Newspackom fokus okreće na male redakcije i neovisne medije.
Sci-Tech / Internet | 16. 01. 2019. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina mnogo je malih i neovisnih medija moralo prestati s radom. Gospodarska kriza u kombinaciji s različitim političkim previranjima uvelike je promijenila medijsku scenu diljem svijeta.

Kako bi barem pokušali usporiti taj trend, Googleova organizacija Google News Initiative i WordPress udružili su snage kako bi stvorili "brz, siguran i jeftin sustav objave vijesti koji će biti po mjeri malih redakcija" - Newspack.

Google News Initiative do sad se fokusirao na izradi rješenja za velike izdavače, no s 1,2 milijuna dolara vrijednim Newspackom fokus okreće na male redakcije i neovisne medije, piše Zimo.co.

''Reporteri koji pokreću nova digitalna izdanja suočavaju s s velikim tehničkim i poslovnim problemima. Nema smisla da svaka grupa lokalnih reportera mora izmišljati pravu kombinaciju rubrika, angažirati stručnjake za tehnologiju i korisničko iskustvo i onda sve to pretvoriti u savršen sustav za objavu vijesti kako bi one dospjele do njihovih čitatelja'', pojašnjavaju u Google News Initiative.

Upravo bi Newspack trebao pružiti nužne tehnološke alate malim redakcijama kako bi se one mogle fokusirati na pronalazak vijesti.

Zato Newspack obuhvaća dizajn internetske stranice, konfiguriranje CMS-a i sustava prodaje oglasa. Osim toga, podržavat će već postojeće WordPress pluginove, a sve to za cijenu od 1,000 do 2,000 dolara mjesečno.

U cijelu su se priču uključili i Automattic (čelna tvrtka WordPressa) te nekoliko novinarskih udruga i fondacija koje će uložiti dodatnih milijun dolara u projekt, piše Zimo.co.

Iz Googlea su najavili da će razvoj Newspacka započeti u sljedećih nekoliko tjedana, a očekuju da će za javnost postati dostupan do kraja godine. Svi koji su zainteresirani sudjelovati u testiranju mogu se prijaviti na službenom blogu projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close