goo.gl

Google gasi servis za skraćivanje URL-ova

Umjesto ovog servisa Google će početi promovirati korištenje usluge ''pametnih linkova'', Firebase Dynamic Links
Sci-Tech / Internet | 03. 04. 2018. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Googlea su izvijestili javnost kako će početi s gašenjem svoje usluge za skraćivanje URL-ova, goo.gl. Ukidanje mogućnosti da se dugačke web adrese skrate u adresu od samo 15-20 znakova koja počinje s http://goo.gl/ započet će već 13. travnja.

Od tog datuma korisnici koji nikada nisu koristili ovaj servis više neće moći skraćivati URL-ove, dok će servis u funkciji ostati samo za postojeće korisnike.

Tako će ostati narednih godinu dana, sve do 30. ožujka 2019. godine, nakon čega više niti stari korisnici neće moći pristupiti usluzi goo.gl, te će ona tada biti i konačno ugašena, otprilike 10 godina nakon pokretanja. Svi skraćeni linkovi kreirani prije gašenja usluge ostat će aktivni i nakon toga, poručuju iz Googlea, piše Bug.hr.

Svima koji žele i dalje koristiti usluge za skraćivanje URL-ova iz Googlea preporučuju da se prebace na neki od popularnih web servisa, kojih ne nedostaje (spomenimo ow.ly, Bitly, i jedan čije ime nećemo napisati).

Google će, pak, unutar svojeg ekosustava umjesto goo.gl kratkih linkova početi koristiti tehnologiju Firebase Dynamic Links. Riječ je o ''pametnim linkovima'' koji developerima omogućavaju preusmjeravanje korisnika putem linka do bilo koje stranice, određenog mjesta na nekoj stranici, ili pak do mjesta unutar mobilne aplikacije. FDL linkovi jednostavnije su, modernije i sigurnije rješenje više prilagođeno načinu na koji se danas koristi web, pa su stoga u Googleu odlučili dati mu prioritet u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close