Kontroverzna mjera

Gameri odahnuli: Južna Koreja ukida maloljetnicima zabranu igranja videoigara noću

Ukidanje zabrane planira se već dulje vrijeme jer je bilo sve više sumnji u njezinu učinkovitost.
Sci-Tech / Internet | 15. 11. 2021. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maloljetni južnokorejski obožavatelji online igara oduševljeni su najavom da će im u siječnju biti ukinuta kontroverzna zabrana igranja noću.

Zabrana je uvedena prije 10 godina, a svrha joj je bila smanjiti ovisnost djece o videoigrama. Ukida se amandmanom na Zakon o zaštiti mladih, prenosi južnokorejska javna televizija KBS.

Ukidanje zabrane planira se već dulje vrijeme jer je bilo sve više sumnji u njezinu učinkovitost, prenosi Hina. 

Zabrana je izazvala i paradoksalne situacije. Primjerice, popularna igra za djecu stariju od sedam godina koja potiče kreativnost, Minecraft, bila je dostupna jedino odraslima.

Kritičari zabrane također su tvrdili da demonizira 'gaming' kulturu, a pritom ne donosi rezultate u borbi protiv ovisnosti o igrama.

Posljednjih je godina u Južnoj Koreji, kao i u brojnim drugim državama, zamijećen golem porast popularnosti mobilnih igara kojima mladi mogu pristupiti online u noćnim satima.

Zabrana je ciljala djecu mlađu od 16 godina koja nisu smjela pristupiti online igricama između ponoći i šest ujutro, dok su gaming tvrtkama prijetile pozamašne kazne.

Unatoč ukidanju zabrane, ovo ne znači da su maloljetni ‘gameri’ potpuno slobodni.

Pomoću sustava takozvanog “dopuštenog izbora” roditelji i djeca moći će sami odrediti koliko i što će igrati, a njihov će izbor ‘blagosloviti’ Zaklada za gaming kulturu koja je povezana s Ministarstvom kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close