Sigurnost na internetu

Federalna uprava policije upozorava: Čuvajte se "BEC prevara"

Korištenjem "ransomware" napadači upotrebom malicioznih programa vrše "kriptovanje" (zaključavanje) datoteka žrtve.
Sci-Tech / Internet | 10. 09. 2021. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava policije izdala je upozorenje građanima na sve učestalije internetske napade, poznatije kao "BEC prevare".

Riječ je o napadima gdje se koristeći sigurnosne propuste u informacijskom sustavu žrtve, vrši neovlašten pristup e-mail serveru i manipulacija s postavkama istog u dijelu e-mail forwardinga.

"Nakon pribavljenih saznanja o dogovoru o kupovini roba, usluga i plaćanja napadači vrše blokadu komunikacije legalnog dobavljača nakon kojih nastavljaju radnje predstavljajući se kao oni. 

Obično navodeći hitnosti u postupanju, vrše izmjenu bankovnih računa za plaćanje, odnosno umetanje osobnih računa koji svojim nazivom imaju sličnosti sa stvarnim.

Na primjer dodavanjem naziva Ltd i sl., a potom nakon uvjeravanja žrtve u legalnost komunikacije i zaprimanja novčanih sredstava pristupaju uklanjanju tragova izvršenja navedenog krivičnog djela", pojašnjeno je iz Federalne uprave policije.

Kako navode, korištenjem "ransomware" napadači upotrebom malicioznih programa vrše "kriptovanje" (zaključavanje) datoteka žrtve.

Prethodno iskorištavajući nedovoljnu informacijsko sigurnosnu svijest korisnika i nedovoljnu zaštićenost informacijskih sustava od ovog tipa napada, nakon kojih radnji od žrtve zahtijevaju uplatu novčanih sredstava za dekripciju podataka.

Federalna uprava policije nastoji ukazati građanima na potrebu povećanja nivoa informacijske sigurnosti korisnika interneta u BiH i podizanja svijesti o trenutnim trendovima u oblasti računalnog kriminala.

Kopirati
Drag cursor here to close