Rohynge

Facebooku prijeti tužba od 150 milijardi dolara zbog genocida nad Mijanmaru

Žrtve u pravnom postupku u SAD-u i Velikoj Britaniji optužuju kompaniju društvenih medija da nije spriječila poticanje na nasilje.
Sci-Tech / Internet | 07. 12. 2021. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebookov nemar olakšao je genocid nad Rohingyama, muslimanima u Mijanmaru, nakon što su algoritmi društvene mreže pojačali govor mržnje, a platforma nije uspjela ukloniti zapaljive postove, navod je iz pravnog postupka pokrenutog u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Platforma se suočava s odštetnim zahtjevima vrijednim više od 150 milijardi funti u skladu s koordiniranim potezom u pokretanju tužbi s obje strane Atlantika.

U grupnoj tužbi podnesenoj Okružnom sudu u San Franciscu kaže se da je Facebook “spreman razmijeniti živote naroda Rohingya za bolji prodor na tržište u maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji”.

''Na kraju, Facebook je imao tako malo dobiti od svoje kontinuirane prisutnosti u Burmi, a posljedice za narod Rohingya nisu mogle biti strašnije. Ipak, suočen s tim znanjem i posjedovanjem alata da ga zaustavi, jednostavno je nastavio ići dalje'', dodaje se.

U pismu koje su odvjetnici dostavili Facebookovom uredu u Ujedinjenom Kraljevstvu kaže se da su klijenti i članovi njihovih obitelji bili izloženi djelima “ozbiljnog nasilja, ubiojtava i/ili drugih teških kršenja ljudskih prava” u okviru kampanje genocida koju vodi vladajući režim i civilni ekstremisti u Mijanmaru.

Dodaje se da je platforma društvenih medija, koja je pokrenuta u Mijanmaru 2011. godine i brzo postala sveprisutna, pomogla u tom procesu. Britanski odvjetnici očekuju da će u novoj godini podnijeti tužbu visokom sudu, zastupajući Rohingye u Velikoj Britaniji i izbjeglice u kampovima u Bangladešu.

Facebook je 2018. godine priznao da nije učinio dovoljno da spriječi poticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohingya, muslimanske manjine u Mijanmaru.

Nezavisni izvještaj koji je naručila kompanija otkrilo je da je “Facebook postao sredstvo za one koji žele širiti mržnju i uzrokovati štetu, a postovi su povezani sa izvanmrežnim nasiljem”.

U pismu stoji da je unatoč Facebookovom priznanju njegove krivnje i njegovim izjavama o svojoj ulozi u svijetu, nije bilo niti jednog penija odštete, niti bilo kojeg drugog oblika odštete ili podrške, koji bi bio ponuđen bilo kojoj preživjeloj žrtvi.

Kompanija je optužena da su njeni algoritmi pojačali govor mržnje protiv naroda Rohingya, da nisu ulagali u lokalne moderatore i provjerivače činjenica, da nisu uspjeli ukloniti određene postove koji potiču nasilje protiv naroda Rohingya te da nisu ugasili određene račune niti izbrisali grupe i stranice koje su poticale etničko čišćenje.

U tužbi u SAD-u citiraju se objave na Facebooku koji su se pojavili u izvještaju Reutersa, a jedan od jih iz 2013. godine navodi: “Moramo se boriti protiv njih kao što se Hitler borio protiv Židova, prokletih Kalarsa (pogrdni izraz za narod Rohingya)”. Još jedan post iz 2018. godine, koji prikazuje fotografiju čamca krcatog Rohingya izbjeglicama, kaže: “Ulijte gorivo i zapalite kako bi se brže susreli s Allahom”.

Broj ubijenih Rohingya 2017. godine, tijekom “operacija čišćenja” koju je provela mijanmarska vojska vjerojatno će biti oko 10.000, prema medicinskoj dobrotvornoj organizaciji Médicins sans Frontières. Oko milijun Rohingya živi u izbjegličkom kampu Cox’s Bazar, na jugoistoku Bangladeša, prenosi Analiziraj.ba.

Britanski slučaj do sada ima oko 20 tužitelja, dok se u SAD-u grupna tužba nada da će djelovati uime procijenjenih 10.000 Rohingya u zemlji.

Bivša uposlenica Facebooka koja je postala uzbunjivačica Frances Haugen tvrdi da platforma raspiruje etničko nasilje u zemljama uključujući Etiopiju i da ne čini dovoljno da ga zaustavi.

Navela je da se 87 posto potrošnje na suzbijanje dezinformacija na Facebooku odnosi na sadržaj na engleskom jeziku, a samo devet posto korisnika govori engleski.

Odgovarajući na Haugenova otkrića, Facebook je rekao da ima “sveobuhvatnu strategiju” za zemlje u opasnosti od sukoba i nasilja, uključujući korištenje ljudi koji govore taj jezik te provjeravanje činjenica trećih strana.

Kopirati
Drag cursor here to close