Problem s društvenim mrežama

Facebook zaprijetio Australcima: Nećete moći dijeliti vijesti ako vam budemo morali plaćati za njih

Iz Facebooka su istaknuli kako nije njihov prvi izbor da blokiraju korisnike, kako privatne tako medijske, ali...
Sci-Tech / Internet | 01. 09. 2020. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad su australski mediji pritisnuli Google i od tog tehnološkog diva zahtjevali da im plati određeni iznos za medijski sadržaj koji prikazuje u rezultatima pretraživanja, bilo je mnogo negodovanja. S jedne strane mediji su smatrali da Google treba s njima podijeliti dio svoje zarade, dok je Google isticao da bez prikazivanja njihovih sadržaja na pretraživaču ne bi imali ni toliko posjetitelja.

Sad bi se takva borba mogla preseliti i na društvene mreže. Naime, iz Facebooka su poručili izdavačima i korisnicima u Australiji da neće moći dijeliti vijesti i poveznice, ako će Facebook za to morati plaćati, javlja Zimo.

Prema prijedlogu zakona koji je australska vlada dala u srpnju, tehnološke tvrtke poput Facebooka i Googlea morat će plaćati medijskim tvrtkama naknadu za korištenje njihovih sadržaja na svojim platformama. Australska vlada tvrdi da na taj način pokušava zaštititi medijsku industriju u toj zemlji koja je dodatno pogođena smanjenjem prihoda od oglašavanja zbog korona-krize.

Vlada je prvo predložila Facebooku i Googleu da pokušaju pronaći zajednički jezik s australskim medijima i dogovoriti pravednu naknadu. No, kako ti pregovori nisu uspjeli, predložila je zakon koji bi do kraja godine trebao krenuti u primjenu.

Iz Facebooka su istaknuli kako nije njihov prvi izbor da blokiraju korisnike, kako privatne tako medijske.

Ali to je jedini način da se zaštitimo od ishoda koji se protivi logici i koji će naštetiti, ne pomoći, dugoročnu živost australskog medijskog sektora, napisao je u objavi Will Easton iz Facebook Australia.

Kopirati
Drag cursor here to close