U jeku kampanje

Facebook zabranio oglase o izbornoj prijevari

Facebook je zabranio oglase da su izbori prijevara, koji sugeriraju da rezultati američkih predsjedničkih izbora neće biti valjani i oglase u kojima se napada metoda glasanja.
Sci-Tech / Internet | 02. 10. 2020. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija je objavila nova pravila nakon što je ranije zabranila da se prije izbora objavljuje tko je pobjednik.

Facebook je povukao taj potez dan nakon što je aktualni predsjednik Donald Trump prvu televizijsku debatu s demokratskim izazivačem Joeom Bidenom iskoristio za neutemeljenu tvrdnju da će izbori 3. studenog biti "namješteni".

Trump je posebno kritizirao glasanje poštom i tvrdio da se izborna prijevara već odvija. To je pokušao argumentirati s nekoliko nepovezanih incidenata.

Facebook je na meti kritika jer odbija širu provjeru političkih oglasa te zbog raširenih dezinformacija, javlja Zimo.

Facebook je također uklonio oglase Trumpove kampanje koji sugeriraju da bi migranti mogli biti značajan izvor zaraza koronavirusom. Pozvao se na pravila o govoru mržnje.

Zabranom predizbornih oglasa obuhvatit će se oni koji prikazuju izbore ili sudjelovanje na izborima beskorisnim/besmislenim ili oni koji kao protuzakonite delegitimiraju bilo koju zakonitu metodu i proces glasanja te prebrojavanje glasova.

Kompanija je dodala da je zabranila oglase koji veličaju, podržavaju ili predstavljaju vojne pokrete i QAnon (desničarsku teoriju zavjere) na njihovoj platformi.

Facebook će preusmjeravati korisnike na vjerodostojne izvore kada pretražuju određene hashtagove o sigurnosti djece jer pristaše pokreta QAnon za regrutiranje sve više koriste hashtagove poput #savethechildren, objavila je društvena mreža.

Kopirati
Drag cursor here to close