Kontrola oglasa

Facebook uvodi dodatne provjere za političko oglašavanje

Facebook je na globalnom nivou učinio dostupnim alate za transparentnost oglasa, što je omogućilo oglašivačima da dobiju dozvolu za prikazivanje političkih oglasa
Sci-Tech / Internet | 05. 03. 2020. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi omogućili zdrave rasprave i poslužili kao pozitivna snaga za demokraciju u zemljama širom svijeta, Facebook je poduzeo korake da smanji širenje dezinformacija, pomogne u sprječavanju stranog uplitanja u izbore i donese veću transparentnost i autentičnost oglašavanja.

U lipnju, Facebook je na globalnom nivou učinio dostupnim alate za transparentnost oglasa, što je omogućilo oglašivačima da dobiju dozvolu za prikazivanje političkih oglasa, da na svoje oglase istaknu napomenu (Plaćeno od strane) i dobiju pristup svojim oglasima u Ad Library na sedam godina.

Sada oni postavljaju ovaj postupak kao uvjet u dodatne 32 zemlje, poput Čilea, Japana, Meksika i Indonezije i počinju s provođenjem njihove politike o oglasima o izborima ili politici.

Za čitav spisak zemalja, na koje će od sredine ožujka da utječe početak ove primjene, možete da posjetite Korisnički centar. Također, Facebook radi na proširivanju ovog provođenja na više zemalja kasnije ove godine, uključujući Mjanmar (Burma) i Brazil.

Ostvarivanje ovlasti

Svi koji budu htjeli da objavljuju oglase o izborima ili politici u ovim zemljama, morat će potvrditi svoj identitet sa osobnim dokumentom iz zemlje u kojoj žele objavljivati oglase i otkriti tko je odgovoran za oglas.

Oglašivač može odabrati sebe, stranicu koju vode ili svoju organizaciju za izjavu odricanja od odgovornosti.

Facebook zahtijeva da oglašivač dostavi dodatne informacije, poput adrese tvrtke, telefonskog broja, e-mail adrese i web stranice, ukoliko odluče koristiti svoju organizaciju ili naziv stranice za odricanje od odgovornosti.

Ovi zahtjevi drže oglašivače odgovornima za oglase koje prikazuju na Facebooku i Instagramu.

Autorizacija može potrajati nekoliko dana tako da bi oglašivači trebali odmah pokrenuti taj postupak kako bi se izbjeglo kašnjenje u pokretanju tih vrsta oglasa.

Ad Library i API

Ovlašteni oglašivači imat će pristup svojim oglasima i podacima koji se upotrebljavaju za potvrđivanje izjave o odricanju odgovornosti u biblioteci oglasa (Ad Library) na sedam godina.

Tamo ljudi mogu saznati više o oglasu, kao što je raspon impresija i potrošnje, kao i demografske informacije, poput dobi, spola i lokacije, o ljudima koji su vidjeli oglas.

Znajući da ne mogu sami zaštititi izbore, Facebook nudi istraživačima, akademicima, novinarima i javnosti pristup biblioteci oglasa API za proučavanje i analizu političkog oglašavanja.

Sada će se u API biblioteku oglasa dodati oglasi iz sve 32 države. Pored toga, predstavit će se  Ad Library Report za svaku od tih zemalja do kraja travnja.

Izvještaj daje sažete uvide za oglase o izborima i politici, kao što je ukupan broj oglasa i potrošnja u Ad Library. Izvještaj će također biti dostupan i kao dokument za preuzimanje.

Ovdje možete saznati više o Facebook alatima za transparentnost oglasa. Ovdje su navedena sva pravila o oglasima o izborima i politici, a u Korisničkom centru možete vidjeti kako se ovi oglasi pregledavaju u drugim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close