Trolanje

Facebook otkrio i onemogućio albansku organiziranu farmu trolova

Prošloga mjeseca Facebook je otkrio i sa svojih platformi uklonio čak 14 organiziranih skupina koje su tamo širile dezinformacije, jedna od kojih je bila i s Balkana
Sci-Tech / Internet | 08. 04. 2021. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedinačni trolovi na društvenim mrežama pojava su protiv koje se teško, ako ne i nemoguće, boriti, no kada se organiziraju u "farme trolova" i organizirano djeluju s određenom svrhom, onda na scenu stupaju moderatori koji imaju alate za njihovo otkrivanje i uklanjanje.

Facebook ovakve aktivnosti provodi konstantno, a u posljednjem izvješću navode kako su razbili još jednu organiziranu farmu trolova s Balkana.

Nije ovo prvi puta da se u našoj široj regiji otkrivaju "tvornice lažnih vijesti" – podsjetimo da su novinari BBC-a još 2016. godine u makedonskom Velesu otkrili cijelu organizaciju koja je zarađivala na izmišljenim vijestima i dezinformacijama koje su se ticale američkih predsjedničkih izbora, javlja Bug.

Lani se doznalo da su "farme lažnog sadržaja" i dalje aktivne u Sjevernoj Makedoniji, a sada Facebook otkriva i da su ugasili još jednu sličnu organizaciju, ovoga puta sa sjedištem u Albaniji.

Prema njihovom mjesečnom izvješću o uklanjanju neautentičnih korisničkih računa, među onima iz Španjolske, Meksika, Argentine, Egipta i još nekoliko zemalja, našla se i cijela mreža trolova iz Albanije. Ona je bila aktivna nekoliko godina, a pod svojom je kontrolom imala 128 korisničkih računa, 41 stranicu (Page) i 21 grupu na Facebooku, kao i 146 računa na Instagramu.

Ukupno nisu imali pretjerano velik doseg, tek 9 tisuća pratitelja na Facebooku i 112.000 na Instagramu, a bili su najaktivniji 2017. i u drugoj polovici prošle godine. Istraga je pokazala da su svi vođeni s iste, dobro čuvane lokacije u Tirani, na kojoj su trolovi dijelili računala i mobitele kako bi provodili svoje operacije, vodili lažne račune i preko njih dijelili razne sadržaje.

Primijećeno je i kako su za profilne fotografije koristili lažne slike osoba koje je izradio sustav umjetne inteligencije.

Albanski trolovi širili su dezinformacije i lažne vijesti vezane uz političku situaciju u Iranu, a Facebookovi ljudi su ih povezali s iranskom militantnom oporbenom skupinom Mudžahedin-e-Kalk (MEK) koja se trenutačno vodi upravo iz Albanije.

Facebook je otkrio sve dijelove ove mreže te cijelu njihovu farmu trolova izbacio sa svojih društvenih mreža.

Kopirati
Drag cursor here to close