Novi skandal

Facebook bez odobrenja učitao imenike 1,5 milijuna svojih korisnika

Stručnjaci za računalnu sigurnost osudili su Facebookovu praksu, pogotovo jer su učitavali kontakte bez prethodnog dopuštenja vlasnika.
Sci-Tech / Internet | 18. 04. 2019. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook je ponovno zabrljao. Tako bi se ukratko mogao opisati posljednji u nizu sigurnosnih propusta te najveće društvene mreže.

Kako su stručnjaci za računalnu sigurnost otkrili, od svibnja 2016. godine Facebook je neovlašteno i bez znanja vlasnika učitao imenike 1,5 milijuna novih korisnika Facebooka.

Naime, Facebook je nove korisnike, uz brojne osobne podatke, za registraciju na toj društvenoj mreži, tražio i lozinku njihova e-maila. Objašnjenje - željeli su potvrditi njihov identitet.

No umjesto da potvrde identitet novog korisnika, "ukrali" su njihove kontakte. Jer čim su oni upisali lozinku, Facebook je počeo učitavati njihove kontakte u svoju bazu.

Stručnjaci za računalnu sigurnost osudili su Facebookovu praksu, pogotovo jer su učitavali kontakte bez prethodnog dopuštenja vlasnika.

Da bi stvar bila još gora, Facebook je priznao kako je neovlašteno učitao kontakte, pohranio ih u svoje baze i potom koristio kako bi poboljšao svoj sustav targetiranog oglašavanja, preporučio potencijalne prijatelje i izgradio vlastitu mrežu.

Korisnici su uvijek imali mogućnost učitavanja svojih imenika i kontakata, no to je bilo dobrovoljno. U svibnju 2016. izbrisan je dijalog u kojem se korisnike pita žele li učitati imenik, ali ne i samo učitavanje.

Iz Facebooka najavljuju kako će tijekom sljedećih nekoliko dana informirati oštećene korisnike o propustu te ukloniti njihove kontakte iz sustava. Također dodaju kako korisnici sami mogu vidjeti i odlučiti koje će kontakte dijeliti s Facebookom.

Potrebno je ući u račun na Facebooku i kliknuti na poveznicu Kontakti te pogledati koji su kontakti učitani i obrisati one koje ne želite dijeliti s Facebookom.

Na istom mjestu možete provjeriti i koje ste kontakte učitali preko aplikacije Facebook Messenger.

Kopirati
Drag cursor here to close