Stručnjak za internetsku sigurnost

FaceApp u Europi ne bi trebao biti legalan

Aplikacija FaceApp u par bi se riječi mogla opisati kao izuzetno zabavna, ali potencijalno opasna. Radi se o aplikaciji koja korisnicima nudi mogućnost mijenjanja fizičkog izgleda ili starenja...
Sci-Tech / Internet | 19. 07. 2019. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FaceApp je aplikacija koja je u posljednjih nekoliko dana zaludjela svijet jer omogućuje korisnicima da vide sebe onakvima kakvi nisu. Primjerice, ako korisnik nema bradu, a želi vidjeti kako izgleda s njom ili ako je mlađa osoba, a želi vidjeti kako će izgledati u starosti, dovoljno mu je ubaciti svoju fotografiju i pritisnuti određeni filter.

Korisnik FaceAppa Denis ističe kako je sve svoje prijatelje i prijateljice stavio u aplikaciju da bi vidio kako izgledaju. Kaže da mu je najinteresantnije bilo starenje, a s našom je ekipom na licu mjesta napravio i jedan primjerak.

''Evo, o tome vam pričam. Ali dobro, cura kaže da sam dobar!'', u šali je dodao sugovornik Nove TV, prenosi Zimo.co.

Aplikaciju ruske izrade posljednjih je dana koristilo preko milijun ljudi. Na prvu služi samo za zabavu, ali stručnjaci upozoravaju na sporne detalje u njezinim uvjetima korištenja.

I stručnjak za internetsku sigurnost, Alen Delić, zabrinut je zbog aplikacije. Uvjeren je da fotografije koje korisnici daju servisu oni imaju pravo koristiti. Skeptičan je jer, kako kaže, te fotografije oni imaju sigurno i postoji mogućnost da prikupljaju neke druge fotografije s uređaja.

''Mislim da ovo u Europi uopće ne bi trebalo biti legalno'', zaključio je.

Aplikaciju su koristile i brojne osobe iz javnog života. Postarila se tako kompletna momčad Dinama, kao i glumica Katarina Baban. Stručnjaci zato tvrde kako bi se fotografije korisnika mogle koristiti i u reklamne svrhe, piše Zimo.co.

Zbog problema sa sigurnosti podataka korisnika aplikacija je stigla do američkog Kongresa. Predsjednik kluba zastupnika Demokrata, Chuck Schumer, od FBI-a je zatražio pokretanje istrage jer sumnja da aplikacija podatke dijeli s ruskim vlastima. Takve optužbe vlasnici aplikacije odbacuju.

Kopirati
Drag cursor here to close