Posebne mjere

EU želi zaštititi europske izbore od manipulacija društvenim mrežama

Komisija će učiniti sve da izbori za Europski parlament budu otporni na ovakve upade, rekla je Jourová.
Sci-Tech / Internet | 24. 10. 2018. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstojeći izbori za Europski parlament će uslijed sve učestalijih zloupotreba društvenih mreža biti drugačiji od dosadašnjih te EU posebnim mjerama treba zaštiti izbore od vanjskih utjecaja, poručila je u Europskom parlamentu povjerenica Europske komisije Vera Jourova,

"Potpuno je jasno da predstojeći izbori neće biti uobičajeni i ne možemo ih tretirati kao da će to i biti. Ne možemo ostati naivni. Ima vrlo malo vremena za reakciju", upozorila je Jourova na plenarnoj sjednici Strasbourgu u raspravi o upotrebi podataka korisnika Facebooka od strane društva Cambridge Analytica i utjecaju na zaštitu podataka.

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova zastupnicima je rekla kako je Europska komisija donijela paket mjera za suzbijanje klasičnih hakerskih upada i pozvala ih da podrže predloženi paket mjera za sprječavanje dezinformacija, javlja Hina.

Jourova je istaknula da kod digitalnih medija često nije jasno tko vodi predizbornu kampanju, oglašavanje nije transparentno a često se krši i predizborna šutnja.

Komisija potiče države članice da ustanove nacionalne mreže za predizbornu kampanju, a "ideja je da jedna takva mreža može brzo otkriti potencijalno ugrožavanje te isto tako uključiti sve eventualne financijske sankcije koje su za to potrebne", objasnila je Jourová eurozastupnicima.

Jourová je istaknula kako očekuje podršku Europskog parlamenta za predložene mjere "jer je to ideološki neutralno pitanje".

"Riječ o pravu građana Europske unije da svoj izbor učine što je više moguće slobodnijim, bez ikakvih manipulacija, bez ikakvih dezinformacija i slobodni od bilo kakvih vanjskih utjecaja", smatra povjerenica

Istaknula je da je Europska unija sada u boljoj situaciji, što se tiče mogućnosti zaštite osobnih podataka, nego što je bila kada se dogodio skandal s tvrtkom Cambridge Analytica.

"Bio je to jasan znak upozorenja da su predizborne kampanje podložne manipulacijama i dezinformacijama različitih stranih aktera te da europski izbori neće biti imuni na ovakve utjecaje. Moramo ojačati naš zajednički odgovor, kada je riječ o ugrožavanju naših demokratskih vrijednosti", rekla je Jourová, javlja Hina.

"Komisija će učiniti sve da izbori za Europski parlament budu otporni na ovakve upade", rekla je Jourová

Britanska tvrtka Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka.

Facebook je u travnju priznao da je nepropisno podijelio korisničke podatke britanskoj analitičkoj tvrtki, angažiranoj kako bi utjecala na stavove birača uoči referenduma o brexitu 2016. i američkih predsjedničkih izbora iste godine.

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg od tada nastoji popraviti štetu, ispričavajući se pred američkim Kongresom i Europskim parlamentom te je obećao globalno primijeniti nova pravila Europske unije o zaštiti osobnih podataka

Paulo Rangel, potpredsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), u raspravi je ocijenio da kako manipulacije i dezinformiranje putem društvenih mreža nedvojbeno predstavljaju „opasnost i prijetnju“ a da je slučaj Cambrydge Analytice "jasno pokazao kako je uplitanje u izborni proces moguće“.

„Pred nama je mnogo ambiciozniji ustavni izazov od trenutnog sprječavanja uplitanja“, istaknuo je Rangel i dodao da to znači da nije riječ samo o uplitanju ili donošenju zakona u ovom slučaju nego o shvaćanju demokratskog društva budućnosti i reguliranju uloge društvenih mreža u današnjoj demokraciji.

Zloupotreba podataka i njihovo korištenje u predizbornim kampanjama, ugrožavaju slobodu i demokraciju, rekao je u raspravi Udo Bullmann ispred kluba socijaldemokrata u Europskom parlamentu (S&D), javlja Hina.

"Naša demokracija je usmjerena prema građanima, a ne prema onima koji manipuliraju podacima ili kupuju podatke", istaknuo je Bullmann.

Europski će parlament o rezoluciji o korištenju podataka korisnika Facebooka od strane poduzeća Cambridge Analytica i učinku na zaštitu podataka glasati u četvrtak.

Kopirati
Drag cursor here to close