Nova prilika za besplatni internet

EU dodjeljuje bespovratnih 14,2 milijuna eura za WiFi4EU

U prethodna tri poziva 438 hrvatskih gradova i općina dobilo je vrijednosne kupone za WiFi, a većina njih već je i implementirala Wi-Fi rješenja na svojim javnim mjestima.
Sci-Tech / Internet | 09. 03. 2020. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija od 17. do 18. ožujka provest će novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava putem vrijednosnih kupona za izgradnju Wi-Fi infrastrukture na mjestima većeg okupljanja građana po gradovima i mjestima, na što se mogu javiti i iz Hrvatske po principu "tko prije, taj dobije", najavili su iz HAKOM-a.

Riječ je o četvrtom krugu dodjele tih bespovratnih sredstava iz inicijative WiFi4EU, kojom se građanstvu u EU-u želi omogućiti besplatan internet na javnim površinama, a kako se radi o kratkom vremenu prijave, od samo nešto malo više od 24 sata (od 17. ožujka u 13 sati do 18. ožujka do 17 sati), HAKOM taj poziv najavljuje ranije kako bi se zainteresirani iz Hrvatske na vrijeme pripremili.

Do sada je, u prethodna tri poziva, 438 hrvatskih gradova i općina dobilo vrijednosne kupone za Wi-Fi, a većina njih, kako ističu u HAKOM-u, već je i implementirala Wi-Fi rješenja na svojim javnim mjestima, javlja Zimo.

U četvrtom krugu dodjele predviđena je dodjela ukupno 947 vrijednosnih kupona u pojedinačnom iznosu od 15 tisuća eura, a odabir će se, kao i do sada, vršiti po kriteriju prvenstva, odnosno redoslijeda ili tko se prije prijavi elektroničkim putem (tzv. first come – first served).

Minimalni broj vrijednosnih kupona koji je osiguran za svaku zemlju članicu, neovisno o redoslijedu prijave na poziv jest 15, što je protuvrijednost 225 tisuća eura, dok maksimalni broj nije određen.

Iz HAKOM-a podsjećaju da će, kao i u prethodna dva poziva, prihvatljivi korisnici sredstava biti jedinice lokalne samouprave ili udruženja jedinica lokalne samouprave koje do sada nisu osvojile niti jedan vrijednosni kupon i koje su registrirane na portalu WiFi4EU.

Na tom je portalu trenutačno registrirano više od 26 tisuća jedinica lokalne samouprave, a registracija je moguća sve do početka poziva.

Iz Hrvatske je na tom portalu do sada registrirano 485 jedinica lokalne samouprave, od kojih je 438, u prethodna tri poziva, već osvojilo vrijednosne kupone ukupne vrijednosti 6,57 milijuna eura. Time je gotovo 80 posto hrvatskih općina i gradova osvojilo te kupone te ih većina i s Wi-Fi rješenjima otvorila mreže za besplatno korištenje javnosti, poručuju iz HAKOM-a.

Kopirati
Drag cursor here to close